Monica den Boer

M.G.H (Monica) den Boer (Rotterdam, 12 januari 1963) is een Nederlands politicus en voormalig hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Monica den Boer
Persoonlijke gegevens
Volledige naamMonica Geertruida Wilhelmina den Boer
Geboortedatum12 januari 1963
GeboorteplaatsRotterdam
Nationaliteit Nederlandse
Werkzaamheden
VakgebiedBestuurskunde en recht
UniversiteitVrije Universiteit Amsterdam
Soort hoogleraarBijzonder hoogleraar
Portaal    Onderwijs

Biografie

Monica den Boer volgde een opleiding in de taalkunde aan Tilburg University. In 1990 promoveerde ze op het proefschrift Legal Whispers: Narrative Transformations in Dutch Criminal Evidence. Daarna werkte ze als onderzoeker aan de University of Edinburgh en bij het Netherlands Institute for the Study of Crime and Law Enforcement te Leiden. Van 1995 tot 1996 was ze een van de medewerkers van de parlementaire enquêtecommissie evaluatie enquête onderzoeksmethode. Aansluitend werd ze lector op het gebied van justitie en binnenlandse zaken bij het European Institute of Public Administration, een functie die ze tot en met 1999 vervulde. Daarna was ze tot en met 2002 universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg. Ze gaf les in vakken op het gebied van bestuurskunde, centrum voor recht en bestuurskunde en informatica. In 2002 maakte ze de overstap naar het Institute for European Law Enforcement Administration te Brussel waar ze tot en met 2003 directeur was.

Van 2003 tot en met 2016 was ze decaan bij de Nederlandse Politie Academie. Daarnaast was ze directeur van de afdeling onderzoek. In 2004 volgde haar benoeming tot bijzonder hoogleraar vergelijkende bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2009 is zij benoemd als lid van de Commissie-Davids die onderzoek doet naar de besluitvorming over de politieke steun aan de Irakoorlog in 2003. Den Boer is tevens vicevoorzitter van het Instituut Clingendael. In 2013 werd ze directeur van SeQure Research & Consultancy.

In 2017 was zij kandidaat voor de Tweede Kamer namens D66. Met een twintigste plaats op de kandidatenlijst werd ze niet direct verkozen (D66 haalde 19 zetels). Na de vorming van het kabinet, waar D66 deel van uitmaakte, kwam ze op 31 oktober alsnog in de Kamer terecht omdat enkele Kamerleden een bewindsfunctie kregen. Namens D66 is zij woordvoerder Binnenlandse Zaken en Veiligheid.

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.