Peter Reijnders

Petrus Lambertus Wilhelmus (Peter) Reijnders ('s-Hertogenbosch, 24 juli 1900 - 29 december 1974) was een Nederlandse fotograaf, cineast en uitvinder. Zijn bekendste werk is het Sprookjesbos in De Efteling.

Reijnders wordt geboren als zoon van een koffie- en tabakshandelaar. Nadat hij in 1927 een film heeft gemaakt over zijn huwelijk met Helena Perquin, stort hij zich op de fotografie en films. Ook doet hij diverse handige vindingen die in de smaak vallen bij de firma Philips, waardoor het stel zich in Eindhoven vestigt.

Cineast

Aan het begin van de jaren 30 is het 16mm-filmformaat in opkomst en sluit hij zich aan bij de Nederlandse Smalfilmliga. In de jaren daarna neemt hij ook het initiatief voor het Eindhoven Journaal, een serie reportages van Eindhovense filmers over hun stad. In 1935 maakt hij Happy and Contented, voor zover bekend de eerste Nederlandse videoclip. Na de oorlogsjaren wordt hem gevraagd een film te maken over de wederopbouw van Eindhoven, die in 1954 voltooid wordt onder de titel In Brabant groeit een Stad.

De Efteling

Op een familiefeestje in 1951 wordt Reijnders door zijn zwager, burgemeester Van der Heijden van Loon op Zand, gevraagd om eens te kijken naar de mogelijkheden om het pas opgerichte Natuurpark De Efteling aantrekkelijker te maken. Hij laat zich inspireren door de tijdelijke Sprookjestuin in Eindhoven ter gelegenheid van het jubileum van Philips, en het is Reijnders die weet wie hij moet vragen voor het ontwerp: illustrator Anton Pieck. Deze is aanvankelijk terughoudend, maar laat zich uiteindelijk toch door Reijnders overtuigen.

Reijnders en Pieck zijn bepalend geweest voor het oorspronkelijke Sprookjesbos, waarbij Reijnders de vele voor die tijd revolutionaire technische snufjes voor zijn rekening nam. Hij zorgde ervoor dat door constructies met draden, motortjes, ballonnen en water alles tot leven kwam, zonder dat de techniek voor de bezoekers zichtbaar was. Zijn techniek is bepalend geweest voor de muzikale Paddenstoelen, Doornroosje, de Vliegende Fakir en Ezeltje Strekje. Maar het is vooral zijn kinderpsychologie geweest die bepalend is geweest als succesfactor van het park.

Samen met Henk Knuivers bedenkt en maakt Reijnders Holle Bolle Gijs. Zijn laatste bijdrage aan het park is het sprookje De Indische Waterlelies in 1966. Om het sprookje te mogen realiseren heeft hij de persoonlijke goedkeuring gekregen van koningin Fabiola.

In 1972 is hij voor het laatst in de Efteling wanneer het park de Pomme d'Or, de hoogste onderscheiding op toeristisch gebied, ontvangt.

Filmografie

Reijnders maakte minstens 58 films, hieronder een selectie van noemenswaardige titels.

  • Onze 'T'-Rouwdag (1927)
  • Camera Avontuur (1933), 1e prijs Nationale Kinowedstrijd, 2e prijs Concours International.
  • Stormy Weather (1934), 1e prijs Nationale Kinowedstrijd, prijs in Boedapest.
  • Ships that pass in the night (1935), 1e prijs Nationale Kinowedstrijd.
  • Eindhoven Journaal (1935)
  • Happy and Contented (1935)
  • Thriller (1937), 1e prijs Nationale Kinowedstrijd.
  • Bevrijding Eindhoven (1944)
  • Het Meisje en de Pop (1947)
  • In Brabant groeit een Stad (1947-1954)
  • Officiële Opening Van Doorne's Automobielfabriek (1950)
  • De Efteling in het Hart van Brabant (1956/1958 en 1971)
  • Beginjaren TH Eindhoven (1956-1958)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.