Carnaval Festival

Carnaval Festival is een darkride in de Efteling die geopend werd in 1984. Het transportsysteem van de darkride is een omnimover met doombuggies als voertuigen, waarin plaats is voor circa twee volwassenen. In de attractie zijn Jokie en Jet in de meeste scènes prominent aanwezig, meestal in één of ander voertuig. Tijdens de rit komen bezoekers langs verschillende ruimtes waarin verschillende culturen en volkeren worden uitgebeeld.

Carnaval Festival
Entree
Algemene informatie
Locatie Efteling
ThemagebiedReizenrijk
Soort attractieDarkride
Bouwer(s)MACK Rides
OpdrachtgeverEfteling
OntwerperJoop Geesink
StatusGeopend
Bouw1983 t/m 1984
Opening1 juni 1984
Kosten€4,54 miljoen
Thematisering en muziek
ThemaCultuur
Feest
VoorshowAfwezig
RitmuziekAanwezig
ComponistToon Hermans
Ruud Bos
Eigenschappen
Topsnelheid1,8 km/u
Baanlengte240 meter
Ritduur8 minuten
Aantal voertuigen118 gondels
Capaciteit1600 personen/uur
2 personen/gondel
Onride fotoAanwezig
Wachtrij
SnelpasAfwezig
Single riders-rijAfwezig
Baby switchAfwezig
Website
Portaal    Attractieparken

De attractie werd ontworpen door Joop Geesink, ook bekend als bedenker van Loeki de Leeuw. In 1984, kort na het overlijden van haar geestelijk vader, werd de attractie voor het publiek geopend.

Geschiedenis

België met 1e Jokie, 1993
Kikkers in Nederland.

In september 1983 kwam het plan voor de bouw van de eerste darkride in de Efteling. Deze werd toen officieel geopend op 1 juni 1984 door de vrouw van Joop Geesink. In 1998 moest door de komst van de achtbaan Vogel Rok de ingang van Carnaval Festival verplaatst worden. De wachtrij werd toen gelijk overkapt. Vanaf 2005 was Loeki de leeuw in de attractie te zien. Sinds november 2011 wordt ieder jaar tijdens de Sinterklaasperiode in de scène van Nederland een pop van Sinterklaas geplaatst.[1] In het begin van 2012 werd Loeki de Leeuw geheel verwijderd uit de attractie en maakte het figuur weer plaats voor de originele mascotte van de attractie: Jokie en het vogeltje Jet.

Voorjaar 2019 vond ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de attractie een uitgebreide renovatie plaats. Hierbij werd onder andere de belichting volledig vervangen en kregen de Afrikaanse en Aziatische scènes van de attractie een vernieuwde thematische invulling. Met name deze delen waren eerder bekritiseerd omdat ze raciale stereotypen gebruikten. De renovatie was echter volgens het pretpark niet hierdoor ingegeven. Met de verbouwing was 3 miljoen euro gemoeid.[2][3][4][5]

Achtergrond

Opvallend aan Carnaval Festival is dat vrijwel alle poppen in de attractie een grote, rode neus hebben. In het openingsjaar van de attractie werden aan de bezoekers rode feestneuzen uitgedeeld. In 2002 en 2012, toen de Efteling respectievelijk haar 50- en 60-jarig bestaan vierde, werd deze actie tijdelijk herhaald.

Muziek

Tijdens de rit wordt het voor velen bekende aanstekelijke deuntje Taaa-ta-ta, Taaa-ta-ta, ta-tadaaah gespeeld, bedacht door Toon Hermans en uitgewerkt door Ruud Bos.

De attractie heeft een doorlopende attractiemuziek, waarbij voor de meeste landen of werelddelen een speciaal arrangement is gemaakt dat 'typerend' is voor dat gebied. Elk arrangement voor een land heeft uiteraard ook dezelfde melodie als het Neutrale Thema. Sinds 2019 is er nieuwe muziek te horen wanneer mindervaliden instappen. Er wordt vertelt dat de fanfare voorbijgaat en daarna start de muziek. Deze fanfaremuziek is in alle landen hetzelfde.

Incidenten

  • Op 17 maart 2015 kwam een jongen met zijn been onder een gondel terecht. Hij brak daarbij zijn kuit- en scheenbeen.[6]

Trivia

  • Carnaval Festival is in een hoog tempo gebouwd. In september 1983 werd besloten dat de attractie in het park zou komen; aan het begin van seizoen 1984 was de attractie al geopend voor het publiek, en dat zonder de geplande kosten (10 miljoen gulden) te overschrijden.
  • Carnaval Festival was in 1984 de eerste attractie in de Efteling met een actiefoto die tijdens de rit gemaakt werd. Deze bevond zich toen nog aan het begin van de rit, maar werd in 1986 naar de huidige locatie, vlak voor de laatste scène, verplaatst.

Afbeeldingen

Zie de categorie Carnaval Festival van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.