Oud bruin

Oud bruin is de benaming voor twee zeer verschillende donkere biersoorten die in Nederland en in Vlaanderen worden gebrouwen.

Nederlands oud bruin

Heineken Oud Bruin

Nederlands oud bruin is een ondergistend bier met een laag alcoholgehalte. Het bier heeft een zoete tot erg zoete smaak doordat het bier na het brouwproces kunstmatig is gezoet. Oorspronkelijk werd als basis meestal bier gebruikt waarvan de gisting was mislukt of dunbier dat was verkregen door een tweede filtering van het restant in de filterkuip. In beide gevallen was het bier slecht van smaak en bovendien slechts zeer beperkt houdbaar. Door het te zoeten kon het toch worden verkocht. Hierbij kwamen ook bovengistende soorten voor. Tegenwoordig dient vooral verdunde pils als basis. Oud bruin wordt onder andere gebrouwen door Alfa, Dommelsch, Heineken, Hertog Jan, Grolsch, Brand en Bavaria. Het wordt regelmatig gebruikt in de keuken, onder andere bij de bereiding van wild.

BiernaamAlcoholpercentageBrouwerij
Alfa Oud Bruin2,5%Alfa Brouwerij
Bavaria Oud Bruin3%Brand Bierbrouwerij
Brand Oud Bruin3,5%Brand Bierbrouwerij
Budels Oud Bruin3,5%Budelse Brouwerij
Dommelsch Oud Bruin2%Dommelsche Bierbrouwerij
Grolsch Oud Bruin2,5%Grolsche Bierbrouwerij
Gulpener Oud Bruin3%Gulpener Bierbrouwerij
Heineken Oud Bruin2,5%Heineken
Hengelo Bier Oud BruinHengelosche Bierbrouwerij
Hertog Jan Oud Bruin2%Hertog Jan Brouwerij
Lindeboom Oud Bruin3,5%Bierbrouwerij Lindeboom
Oranjeboom Oud Bruin2,5%Oranjeboom Bierbrouwerij

Vlaams oud bruin

Liefmans Oud Bruin

In Belgiƫ kan oud bruin slaan op het bovengistend Vlaams oud bruin uit Oudenaarde en omstreken, een bier dat rijpt op RVS tanks, met als bekendste merk Liefmans. De West-Vlaamse variant is gerijpt op eikenhouten vaten, zogenoemde foeders, en heeft hierbij een gewenste melkzuurinfectie verkregen.[1] Hierdoor heeft het bier een licht zurige smaak.

Trivia

Oud bruin wordt soms samen met pils gebruikt voor de karakteristiek Limburgse biermengsels Sjoes en Half-om. Hierbij wordt pilsener gemengd met een scheut (Sjoes) of de helft (half-om) oud bruin.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.