Alfa Brouwerij

De Alfa Brouwerij is een ambachtelijke bierbrouwerij met eigen waterbron in Thull (gemeente Beekdaelen).

Alfa Brouwerij
Trouw aan onszelf sinds 1870
Algemene informatie
LocatieThull (gemeente) Beekdaelen)
EigenaarFamilie Meens
Oprichting1870
Bieren
Actieve bierenEdel Pils, Donker Bruin, Speciaal bieren
SeizoensbierenLentebok Herfstbok
SpeciaalbierenKrachtig Dort
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal    Bier

Geschiedenis

Joseph Meens stichtte in 1870 in buurtschap Thull vlak bij Schinnen de Meens Bierbrouwerij. De brouwerij werd gecombineerd met een boerderij. Het brouwen van bier en het verkopen van bostel leverde samen met het boeren een beter inkomen. Hoewel het oprichtingsjaar doet vermoeden dat er van het begin af aan 'Beiersch' bier – bier van ondergisting – werd gebrouwen, maakte men eerst enkele hooggegiste soorten en schakelde de brouwerij rond de eeuwwisseling over op het Beiersch bier. Tot 1960 werd Alfa bier alleen in de omgeving gedronken. Later groeide de welvaart en was Alfa bier in heel Nederland verkrijgbaar.

Meens Brouwerij – Alfa is de productnaam, maar de brouwerij wordt vaak ook zo genoemd – is een onafhankelijk familiebedrijf. De achterkleinzoons van de oprichter vormen nu de directie. De vierde generatie Meens geeft nu leiding aan het inmiddels grotendeels gemoderniseerde, maar ambachtelijke bedrijf. Er komen steeds meer seizoensbieren op fust. In 1993 startte de export naar Duitsland, Amerika en Engeland, later ook naar Griekenland en Italië.

Sinds het 125-jarig bestaan in 1995 is het bedrijf hofleverancier.

Op 29 juni 1996 werd er een proeflokaal geopend en kan naast de reguliere bieren het exportbier Alfa Lager Super Strong (9%) worden geproefd. Het lokaal is eveneens gebruikt als opnameruimte van de Limburgse tv-zender L1 voor het programma "Muziekfabriek" waarin Limburgse muzikanten optreden.

Officieel erkende bron

Het water waarmee het bier wordt gebrouwen, wordt opgepompt uit een eeuwenoude diepe bron van Schinnen. Het zachte en zuivere water is zonder bewerking geschikt om mee te brouwen. Meens besloot destijds om naast zijn boerenbedrijf het bier met dit water uit die bron te gaan brouwen. Per jaar mag slechts een beperkte hoeveelheid van dit water worden opgepompt. Hierom worden alle etiketten van de bierflesjes genummerd. Met een etiketteermachine worden de nummers met behulp van een lasertechniek op de sluitzegels aangebracht.

Als enige in Nederland brouwt Meens zijn bieren met water uit een door het toenmalige ministerie van WVC in 1993 officieel erkende bron. Hiermee voldoet zij aan de strenge bepalingen van het Natuurlijk Mineraal- en Bronwater-besluit. Dit water – dat ongeveer 1000 jaar oud is – komt via het Limburgse mergelgesteente. Het heeft een natuurlijke zuivering ondergaan doordat het door de eeuwen heen door grind- en kalksteenlagen gezakt is tot op een diepte van 152 meter. De bron is niet alleen een van de slechts tien erkende bronnen die Nederland rijk is, maar mogelijk eveneens de enige officiële bron in Nederland waarvan het water gebruikt wordt voor de bereiding van bier. De bron waarmee Alfa haar bieren brouwt, heeft een capaciteit van ongeveer 30 miljoen liter per jaar. Hiervan wordt maar zo'n 15 miljoen liter daadwerkelijk gebruik voor de bereiding van het bier.

Het bier

Alfa brouwt alleen met gerst en niet met maïs. Aan elk brouwsel wordt kleurmout toegevoegd, wat een betere schuimvorming geeft.

Tot begin jaren zestig leverde men vrijwel uitsluitend fustbier. Daarna is men gaan bottelen en in 2015 ging ruim 95% van de productie op fles naar de klant. De rest verlaat de brouwerij in het Alfa-fust. Dat bevatte 40 liter bier en had een intern koolzuurcompartiment. In 1996 werd van dit systeem afgestapt, omdat de koolzuurpatronen nog weleens wilden leeglopen, waardoor het bier onder in het vat niet goed meer te tappen was.

De smaak van Alfa Bier wordt gedomineerd door een sterke moutsmaak.

Onderscheidingen

Tijdens de 31e wereldselectie van bieren op 23 september 1992 in Amsterdam behaalden hun Alfa Edel Pils en Alfa Super Dortmunder een gouden medaille. Twee jaar later behaalde Alfa Premium Holland Beer eveneens een gouden medaille. Op de Dutch Beer Challenge 2018 viel ze weer in de prijzen met Zilver voor de Edel Pils en Brons voor de Lentebok uit een inzending van 400 bieren. Nog een keer Brons in 2018 op de Brussels Beer Challenge een prijs voor de ALFA Krachtig Dort.

Assortiment

Een flesje Alfa Krachtig Dort.

Uit het assortiment

  • Alfa Alaaf
  • Alfa Malz
  • Alfa Midzomer Bier
  • Eindhoven Special Reserve Dutch Lager
  • Fresh Holiday Beer
  • Gijsbrecht Pils
  • Holtland Noble Pilsner
  • Imported Secks
  • Nationaal Enkabé Oud Bruin
  • Nationaal Enkabé Pilsener
  • Par Malz
  • Rotterdam Premium Lager Beer
  • Shag Premium Lager

Zie ook

Zie de categorie Alfa Brewery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.