Nationaal park Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna

Het Nationaal park Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna (Italiaans: Parco nazionale delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna) ligt op de grens van de Italiaanse regio's Emilia-Romagna en Toscane. De bossen van het park behoren tot de meest uitgestrekte van Italië. Vijfentachtig procent van de parkoppervlakte is bebost. De noordzijde is het ruigst. Het gebergte is er steil en de dalen diep. De Toscaanse zijde oogt vriendelijker. In het zuidelijkste puntje van het park ligt de berg La Verna met het heiligdom van San Francesco.

Nationaal park bossen van de Casentino, Monte Falterona, Campigna
Nationaal park

Situering
LandItalië
LocatieToscane, Forlì-Cesena, Arezzo, Florence
Coördinaten43° 51 NB, 11° 47 OL
Informatie
IUCN-categorieII (Nationaal park)
Oppervlakte364,26 km²
Opgericht1993
Foto's
Nationaal park Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna
Monte Falco, Nationaal park Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna
Sasso Fratino in Nationaal park Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio's van Europa
Land Italië
UNESCO-regioEuropa en Noord-Amerika
Criteriaix
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.1133
Inschrijving2017 (41e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het oude beukenbos van Sasso Fratino maakt sinds 2017 deel uit van het UNESCO-Werelderfgoedgebied «Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio's van Europa».

Een bezienswaardigheid is de waterval van het riviertje de Acquacheta, die een val van 70 meter maakt. De bronnen van de rivieren Tiber en Arno liggen beide in het Toscaanse deel van het park.

Fauna

In het park komen onder meer zoogdieren voor als het edelhert (Cervus elaphus), damhert (Dama dama), ree (Capreolus capreolus), wild zwijn (Sus scrofa), wolf (Canis lupus), das (Meles meles), steenmarter (Martes foina) en vos (Vulpes vulpes) en broeden er vogels als steenuil (Athene noctua), bosuil (Strix aluco), oehoe (Bubo bubo), cirlgors (Emberiza cirlus) en steenarend (Aquila chrysaetos).[1][2]

Bezienswaardigheden

Zie de categorie Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna National Park van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.