Internationale Dag van de Persvrijheid

De Internationale Dag van de Persvrijheid (Engels: World Press Freedom Day) is jaarlijks ingesteld op 3 mei.

De dag werd in 1993 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen om bewustzijn te kweken voor het belang van persvrijheid, en regeringen eraan te herinneren hun plicht te vervullen het eraan gekoppelde artikel 19 van de Universele verklaring van de rechten van de mens en de Verklaring van Windhoek uit 1991 te handhaven.

UNESCO onderstreept sinds 1997 jaarlijks de persvrijheid door op deze dag de Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid uit te reiken. De prijs werd genoemd naar Guillermo Cano Isaza, de redacteur van de Colombiaanse krant El Espectador, die vanwege zijn uitgebreide berichtgeving over de drugsbaronnen in het land op 17 december 1986 werd vermoord in Bogota.

Conferentie

Sinds 1998 is er ook een wereldwijde conferentie, waar media-professionals, organisaties voor persvrijheid en VN-agentschappen worden samengebracht om de stand van zaken van de persvrijheid wereldwijd, en specifieke uitdagingen op de agenda staan.[1]

JaarStad, LandThema
1998 Londen, Verenigd Koninkrijk"Press Freedom is a Cornerstone of Human Rights."
1999 Bogotá, Colombia"Turbulent Eras: Generational Perspectives on Freedom of the Press."
2000 Genève, Zwitserland"Reporting the News in a Dangerous World: The Role of the Media in conflict settlement, Reconciliation and peace-building."
2001 Windhoek, Namibië"Combating racism and promoting diversity: the role of free press." Held jointly with the commemoration of the 10th Anniversary of the Windhoek Declaration. The occasion was marked by the signing of the African Charter on Broadcasting.
2002 Manilla, Filipijnen"Covering the War on Global Terrorism."
2003 Kingston, Jamaica"The Media and Armed Conflict."
2004 Belgrado, Servië"Who decides how much information?".
2005 Dakar, Senegal"Media and Good Governance".
2006 Colombo, Sri Lanka"The media as drivers of change."
2007 Medellín, Colombia"The United Nations and the freedom of press."
2008 Maputo, Mozambique"Celebrating the fundamental principles of press freedom."
2009 Doha, Qatar"Dialogue, mutual understanding and reconciliation."
2010 Brisbane, Australië"Freedom of information: the right to know".
2011 Washington, D.C., Verenigde Staten"21st Century Media: New Frontiers, New Barriers".
2012 Tunis, Tunesië"New Voices: Media Freedom Helping to Transform Societies"
2013 San José, Costa Rica"Safe to Speak: Securing Freedom of Expression in All Media".
2014 Parijs, Frankrijk"Media Freedom for a Better Future: Shaping the post-2015 Development Agenda".
2015 Riga, Letland"Let Journalism Thrive! Towards Better Reporting, Gender Equality, & Media Safety in the Digital Age".
2016 Helsinki, Finland"Access to Information and Fundamental Freedoms".
2017 Jakarta, Indonesië"Critical Minds for Critical Times: Media’s role in advancing peaceful, just and inclusive societies".
2018 Accra, Ghana "Keeping Power in Check: Media, Justice and the Rule of Law".[2]

In 2011 werd de Internationale Dag van de Persvrijheid gehouden in Washington, Verenigde Staten. Dit leidde tot kritiek, gezien de controversiële acties van de VS ten opzichte van klokkenluiders website Wikileaks.[3]

Lokale initiatieven

In 2012 werd een lokale eigen conferentie van de Dag van de Persvrijheid in Nederland georganiseerd door Free Press Unlimited & partner organisaties. Het centrale thema van deze dag was Untold Stories, verhalen die journalisten besluiten niet te vertellen uit angst om de veiligheid van henzelf en hun familie in gevaar te brengen. Toonaangevende journalisten uit Turkije en Mexico vertelden hun Untold Story, twee landen waar het om uiteenlopende reden steeds moeilijker en gevaarlijker wordt voor journalisten om hun werk te doen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.