Grotte Chauvet

De Grotte Chauvet Pont d'Arc, kortweg Chauvet is een grot vlak bij Vallon-Pont-d'Arc in het departement Ardèche in Frankrijk. Het is de oudste laat-paleolithische bezienswaardigheid.

Beschilderde grot van Pont d'Arc,
bekend als de Grotte Chauvet-Pont d’Arc, Ardèche
Werelderfgoed cultuur
Afbeelding van paarden in de grot
Land Frankrijk
Coördinaten44° 21 NB, 4° 29 OL
UNESCO-regioEuropa en Noord-Amerika
Criteriai, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.1426
Inschrijving2014 (38e sessie)
Kaart

UNESCO-werelderfgoedlijst

Geschiedenis

De grot is meer dan 30.000 jaar oud en werd destijds bewoond door de Europese vroege moderne mens. De grot is pas op 18 december 1994 ontdekt door Jean-Marie Chauvet, Éliette Brunel en Christian Hillaire.

Er zijn vele grotschilderingen van dieren zoals apen, leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden en bizons. Deze schilderingen dienden waarschijnlijk om de jacht te verbeteren.

In de grot zijn tot nog toe ongeveer driehonderd met rood of zwart geschilderde dierafbeeldingen gevonden en nog eens zoveel gravures. Daarnaast zijn er veel abstracte tekens en afdrukken van handen. De afbeeldingen zijn 9.000 tot 32.000 jaar oud, sommige dus meer dan 15.000 jaar ouder dan die in Lascaux. Sommige afgebeelde dieren (een panter, een uil) waren nog nooit eerder in grotten uit de oudere steentijd gevonden. Andere, zoals de neushoorn, waren tot nog toe zeldzaam. In de grot zijn ook veel afbeeldingen gevonden van beren.

Toegang

De originele grot is niet toegankelijk voor mensen. In tegenstelling tot de grotten in Altamira en Lascaux is de grot van Chauvet nooit voor toerisme toegankelijk geweest en is de grot nog in zijn originele staat. Om toch de beleving van de grot van Chauvet mogelijk te maken, is in 2015 een kopie geopend waar de gehele grot inclusief haar tekeneningen zijn nagemaakt. In deze 'kunstgrot', de Caverne du Pont d'Arc, worden rondleidingen gegeven in verschillende talen. Deze kopie is tien keer groter dan de kopie die gemaakt werd van de grot van Lascaux. Zelfs de luchtvochtigheid en lichtomstandigheden zijn nagebootst.[1]

De indrukwekkende kwaliteit van de grotschilderingen en hun tot de verbeelding sprekende ouderdom, inspireerden de befaamde Duitse cineast Werner Herzog in 2010 tot de creatie van een gewaardeerde 3D-documentaire over deze grot: 'Cave of Forgotten Dreams'.

Zie de categorie Chauvet Cave van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.