Gelijksoortige matrices

In de lineaire algebra worden twee -matrices en over het veld (NL: lichaam) gelijksoortig genoemd (Engels: similar) als er een inverteerbare -matrix over bestaat, zodat geldt:

Gelijksoortigheid van matrices is een equivalentierelatie, want:

  • (Reflexiviteit) Elke matrix is equivalent met zichzelf; kies voor de geschikte eenheidsmatrix.
  • (Symmetrie) Als equivalent is met is ook equivalent met want is inverteerbaar, dus
  • (Transiviteit) Als equivalent is met en equivalent met geldt
en
,
zodat
,
en dus ook equivalent is met .

De bijbehorende equivalentieklassen worden gelijksoortigheidsklassen genoemd.

Eigenschappen

Gelijksoortige matrices delen vele eigenschappen. Ze hebben dezelfde:

Er zijn twee belangrijke redenen voor deze feiten:

  • Twee gelijksoortige matrices kunnen worden gezien als een beschrijving van dezelfde lineaire afbeelding, maar uitgaand van een verschillende bases
  • De afbeelding is een automorfisme op de associatieve algebra van alle -matrices.

Voor een gegeven matrix wordt daarom een simpele "normaalvorm" gezocht die gelijksoortig is met zodat eigenschappen van onderzocht kunnen worden aan de eenvoudigere matrix Zo wordt een diagonaliseerbare matrix genoemd als gelijksoortig is aan een diagonaalmatrix. Niet alle matrices zijn diagonaliseerbaar; over de complexe getallen echter (of over een willekeurig algebraïsch gesloten) lichaam, is elke matrix gelijksoortig met een matrix in Jordan-normaalvorm. Een andere normaalvorm, de Frobenius-normaalvorm, bestaat voor elk lichaam. Door de Jordan- of Frobenius-normaalvormen van en te beschouwen, kan men onmiddellijk beslissen of en gelijksoortig zijn. Ook de Smith-normaalvorm kan worden gebruikt om te bepalen of matrices gelijksoortig zijn, hoewel in tegenstelling tot de Jordan- en de Frobenius-normaalvormen, een matrix niet noodzakelijkerwijs gelijksoortig hoeft te zijn aan zijn Smith-normaalvorm.

Opmerkingen

Gelijksoortigheid van matrices hangt niet af van het lichaam. Twee matrices en over het lichaam zijn gelijksoortig dan en slechts dan als ze gelijksoortig zijn ten aanzien van een deellichaam van Men kan het lichaam veilig uitbreiden, bijvoorbeeld om het algebraïsch af te sluiten en de Jordan-normaalvormen berekenen over het uitgebreide lichaam en aan de hand daarvan bepalen of de matrices gelijksoortig zijn. Deze aanpak kan worden gebruikt om bijvoorbeeld aan te tonen dat elke matrix gelijksoortig is aan zijn getransponeerde matrix. In de definitie van gelijksoortigheid zijn en permutatie-gelijksoortig, wanneer de matrix een permutatiematrix is. en zijn unitair equivalent, wanneer de matrix een unitaire matrix is. De spectraalstelling zegt dat elke normale matrix unitair equivalent is met een bepaalde diagonaalmatrix.

Toepassingen

Andere gebieden

In de groepentheorie wordt gelijksoortigheid conjugatie genoemd.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.