Drielandentrein

De Drielandentrein of LIMAX of Regional-Express (RE 18) is een treindienst uitgevoerd met Arriva FLIRT door Arriva in Duitsland, Nederland en gepland ook in België. Treinen vertrekken van het station Aachen Hauptbahnhof in de Duitse stad Aken via Heerlen naar Maastricht.

RE 18 Drielandentrein van Aken naar Maastricht in Aken Hbf, 2019
Passagiersinformatiesysteem in de Drielandentrein

De treindienst is voorbereid op verlenging naar station Luik-Guillemins in Luik. De totstandkoming van de treindienst is het gevolg van het programma EurekaRail waarin men goede grensoverschrijdende openbaarvervoerverbindingen tracht te realiseren.[1] De Drielandentrein is onderdeel van het TEN-T netwerk.[2]

De naam LIMAX verwijst naar de drie grootste steden op het traject.[3][4]

De Drielandentrein rijdt één keer per uur tussen Maastricht en Aken en bovendien één keer per uur (in totaal dus twee keer per uur) tussen Maastricht en Heerlen. De reistijd van het centraal station van Aken naar het station van Maastricht is 55 minuten.

Landelijke Nederlandse treinabonnementen zijn in de Drielandentrein niet alleen geldig binnen Nederland, maar ook voor een reis tussen Nederland en Duitsland (niet voor een reis van een Duits naar een ander Duits station).

Geschiedenis

Tot in 1992 reed er al een voorloper van de RE18, uitgevoerd door NS. Deze trein legde de afstand af in 40 minuten en reed de kortere route via Simpelveld. Het naderende einde van de dienst Maastricht – Aachen zorgde voor extra toeloop van mensen die de reis nog één keertje wilden maken. Voor meer reizigerscapaciteit werd de gebruikelijke DE2 vervangen door drie rijtuigen plan W met 2200'en.

Op 2 juni 2015 kondigde Provincie Limburg aan dat de aanbesteder Abellio oneerlijke voordelen had, daarom kreeg de op de tweede plaats geëindigde Arriva Personenvervoer Nederland het contract voor de concessie.

In het voorjaar van 2018 werd ter voorbereiding van de Drielandentrein begonnen met de elektrificatie van de 6,5 kilometer spoor tussen Landgraaf en Herzogenrath.[5][6] Deze elektrificatie was in december 2018 afgerond.[1]

Met ingang van de nieuwe dienstregeling op de tweede zondag in december 2018 stond de Drielandentrein gepland te gaan rijden.[7] Dankzij de treindienst zouden reizigers voortaan zonder overstappen van Aken naar Luik kunnen reizen. Tot de nieuwe dienstregeling moesten reizigers overstappen in Herzogenrath, Heerlen en Maastricht.[8] Ook moet het enkelspoor van de spoorlijn Sittard - Herzogenrath op het trajectdeel tussen Heerlen en Landgraaf nog verdubbeld gaan worden.[3]

Met het ingaan van de nieuwe dienstregeling op 9 december 2018 ging de Drielandentrein nog niet op het volledige traject rijden, maar enkel op het Nederlandse deel.[9][5] Voor het Duitse deel van het traject had Arriva nog geen goedkeuring gekregen omdat de toelatingsprocedure om op het Duitse spoor te mogen rijden nog niet afgerond was. Op dit traject werden vanaf de nieuwe dienstregeling bussen ingezet.[9][10] Voor het Belgische deel van het traject heeft Arriva geen goedkeuring gekregen omdat de treinen het European Rail Traffic Management System (ERTMS) nog niet hadden, terwijl ze wel de op dat moment gebruikte spoorveiligheidssystemen van de drie landen hadden.[9][11][12]

Vanaf zondag 27 januari 2019 ging de Drielandentrein ook rijden op het Duitse deel van het traject doordat de toelatingsprocedure voor het Duitse spoor geregeld is en de toestemming er ligt.[13][14][15] Op 16 februari 2019 konden passagiers de nieuwe trein tussen Aken en Maastricht gratis testen.

In 2019 rijdt de Drielandentrein slechts één keer per uur, voor de toekomst staat ze ieder half uur gepland. Tussen Maastricht en Heerlen rijdt de trein ter vervanging van een sneltrein die het andere halfuur vooralsnog blijft rijden.[3] Voor het traject Maastricht – Luik is de treindienst pas in 2020 gepland.[16]

Arriva zou mogelijk de exploitatie van de Drielandentrein per 1 juni 2019 (tijdelijk) hebben moeten staken omdat de trein op een tijdelijke vergunning reed die op 1 juni 2019 afliep.[17] Fabrikant Stadler Rail vroeg bij ILT een nieuwe vergunning, deze werd op het allerlaatste moment op 31 mei 2019 alsnog verleend, zodat de trein kon blijven rijden.[18]

Stopplaatsen

De Drielandentrein stopt op de stations:[3]

Treindiensten

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
19800 RE 18 Sneltrein / Regional-Express (Arriva) Maastricht Heerlen Landgraaf Herzogenrath Aachen Hauptbahnhof drielandentrein (LIMAX)

Spoorlijnen

De Drielandentrein gebruikt vanaf station Aachen Hbf tot aan station Herzogenrath een deel van de spoorlijn Aken - Kassel, tussen Herzogenrath en Heerlen de spoorlijn Sittard - Herzogenrath, tussen Heerlen en Schin op Geul de spoorlijn Heerlen - Schin op Geul, tussen Schin op Geul en Maastricht de spoorlijn Aken - Maastricht, tussen Maastricht en Y Val Benoît bij Luik de spoorlijn 40 Luik - Maastricht en tussen Y Val Benoît en Luik-Guillemins spoorlijn 37.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.