Clash of Clans

Clash of Clans (CoC) is een (gratis) strategiespel uit het genre massively multiplayer online game dat in-app aankopen bevat. De eerste versie werd uitgebracht op 2 augustus 2012. Het werd ontwikkeld voor het platform iOS en Android en wordt aangeboden via de App Store van Apple en Google Play. Eerst werd het spel op 30 september 2013 in Canada en Finland gelanceerd om te kijken of het spel ook succes had voor Android en daarna op 7 oktober 2013 werd het spel ook wereldwijd voor Android uitgebracht en aangeboden op Google Play.[1] In het spel speel je om je stadhuis te upgraden het maximum stadhuis is lvl 13 hiervoor moet je het spel heel veel spelen want elke upgrade van een stadhuis/gebouw kan tot wel 4 weken duren.

Clash of Clans
BedenkerSupercell
OntwikkelaarSupercell Oy
Datum van uitgaveiOS: 2 augustus 2012
Android: 7 oktober 2013
Laatste versie'iOS: 11.866.17 (8 november 2019)
Android: 11.866.17 (8 november 2019)
Genrestrategiespel
MMOG
Spelmodussingleplayer en multiplayer
Taal/talenNederlands, Arabisch, Bokmål, traditioneel en vereenvoudigd Chinees, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Russisch, Spaans, Turks
LeeftijdsklasseClash of Clans: 13+
iOS: 9+
Android: PEGI 7
PlatformiOS
Android
MediaAndroid 4.1 (en hoger) en iOS 9.0 (en hoger)
Navigatie
VervolgClash Royale
Website
Portaal    Computerspellen

De ontwikkelaar en uitgever, Supercell, is een Finse vennootschap, gevestigd in Helsinki, Finland, die videogames ontwikkelt.

Gameplay

De speler bouwt een aantal gebouwen voor het opslaan van goud, elixir en duister elixir en het trainen van manschappen. De speler mijnt het goud en pompt de waardevolle stof elixir op uit de grond. Door omliggende dorpjes en kampen te plunderen groeit de schatkist. Stammen uit de omgeving kunnen het dorp van de speler ook aanvallen. Het is dus belangrijk om je dorp te verdedigen door verdedigingswerken te bouwen. Bij een gewonnen aanval krijgt de speler trofeeën en bij een verloren aanval verliest hij trofeeën.

Divisies

Wanneer een speler een bepaald aantal trofeeën heeft verzameld wordt hij ingedeeld in een divisie. Zo zijn er 8 hoofddivisies, die elk op hun beurt dan nog verdeeld zijn in 3 onderdivisies:

  • Bronzen divisie: III (400-499), II (500-599), I (600-799)
  • Zilveren divisie: III (800-999), II (1000-1199, I (1200-1399)
  • Gouden divisie: III (1400-1599), II (1600-1799, I (1800-1999)
  • Kristallen divisie: III (2000-2199), II (2200-2399), I (2400-2599)
  • Meestersdivisie: III (2600-2799), II (2800-2999), I (3000-3199)
  • Kampioensdivisie: III (3200-3499), II (3500-3799), I (3800-4099)
  • Titanendivisie: III (4100-4399), II (4400-4699), I (4700-4999)
  • Legendarische divisie (5000+)

Afhankelijk van de divisie waar een speler is ingedeeld wordt bij een aanval van een ander dorp een bepaalde hoeveelheid bonusgrondstoffen toegekend als beloning. Spelers worden gestimuleerd om een hogere divisie te bereiken om zo een hogere bonus te verdienen bij een aanval.

Troepen

Troepen zijn verdeeld in Rang 1, Rang 2, Rang 3, duister-elixirtroepen, helden, spreuken, duistere spreuken en belegeringsmachines[2]

  • Rang 1 bestaat uit barbaren, boogschutters en kobolden.
  • Rang 2 bestaat uit reuzen, muurbrekers (skeletten die muren en zichzelf opblazen met bommen), ballonnen en tovenaars.
  • Rang 3 bestaat uit draken, helers en P.E.K.K.A.'s (zwaar gepantserde zwaard-zwaaiende mecha's), babydraakjes, mijnwerkers, elektrodraken en yeti's (en mini-yeti's).
  • Duister-elixirtroepen bestaan uit gunstelingen (lijken op vliegende impen), varkensruiters, valkyries, golems (en golempjes), heks (en skeletten), lavahonden (en lavapups) en bowlers en ijsgolems. Extra troepen waren pompoenbarbaren, reuzenskeletten in heloween periode stormram rond de verjaardag van clash of clans en ijstovenaars in de kerstperiode.
  • Helden bestaan uit de barbarenkoning, boogschutterskoningin, de nobele wachter en de koninklijke kampioene. Helden zijn onsterfelijk en kunnen slechts eenmaal worden opgeleid. Ze worden opgeroepen door een altaar in plaats van te worden getraind in de kazerne zoals de andere troepen. Ook moeten ze, als ze verslagen zijn, weer een bepaalde tijd 'slapen' om weer actief te worden.
  • Spreuken bestaan uit bliksemspreuken, heelspreuken, woedespreuken, sprongspreuken, vriesspreuken en kloonspreuken.
  • Duistere spreuken bestaan uit: gifspreuken, aardbevingsspreuken, haastspreuken en skeletspreuken[3] Een extra spreuk was de Kerstmanspreuk, deze was enkel te verkrijgen in de kerstperiode.
  • Belegerinsmachines bestaan uit: de muursloper, de strijdzeppelin, de steenbeuker en de belegerinskazerne.

Gebouwen

De speler heeft minimaal één bouwvakkerskeet nodig om dingen te kunnen bouwen. Bij het bouwen of upgraden van een gebouw krijgt de speler telkens ervaringspunten (XP's), waarmee zijn of haar level stijgt. Om goud te verdienen en op te slaan dient de speler goudkluizen en goudmijnen te bouwen. Om elixer en duister elixer te pompen en op te slaan, moeten spelers elixerpompen en elixertanken bouwen.[4] Elixer wordt gebruikt om nieuwe troepen te trainen, het uitvoeren van een onderzoek in het laboratorium om troepen te upgraden, het creëren van een spreuk en het bouwen van gebouwen die meestal worden gebruikt in het aanvallen van een basis van een andere speler. Goud wordt gebruikt om verdedigingswerken te bouwen en om het stadhuis (geeft toegang tot meer gebouwen en hogere niveaus voor bestaande gebouwen) te upgraden.

Er zijn een aantal verdedigingswerken waaronder kanonnen, boogschutterstorens, tovenaarstorens, bommentorens, mortieren, luchtafweren, windmachines, verborgen tesla's, X-bogen, infernotorens, adelaarsartillerie, de hapsnap, muren, bommen, reuzenbommen, vallen, luchtbommen, luchtmijnen en skelettenvallen.[5] Overige gebouwen zijn: legerkampen, (duistere) kazernes, een laboratorium, een (duister-)spreukenfabriek, een barbarenkoning altaar, een boogschutterskoningin altaar, een nobele wachter altaar,[6] een clankasteel en een stadhuis.[7]

Clans

Spelers kunnen zich aansluiten bij een clan. Een clan is (meestal) een hechte gemeenschap waarin men clanoorlogen kan starten, versterkingen verzoeken én kan chatten met andere leden van de clan in een privéchat. Men kan wanneer hij of zij wil de clan verlaten en naar een andere clan gaan. Clans kunnen besluiten iedereen toe te laten, alleen mensen uit te nodigen of kiezen voor een besloten clan. Binnen een clan zijn er vier spelers-rangen: lid, oudste, co-leider en leider. Als je je aansluit bij een clan krijg je automatisch de rang "lid". Oudsten kunnen leden uit de clan verwijderen en mensen uitnodigen. Co-leiders en leiders kunnen de claninstellingen aanpassen, oudsten degraderen en leden uit de clan zetten. De leider en meestal tevens de oprichter van de clan kan iedereen degraderen of verwijderen, maar kan ook zelf aftreden. Indien de leider de clan verlaat zonder een andere speler leider te maken wordt de co-leider met de meeste trofeeën de leider van de clan.

Clanoorlogen

Een belangrijk onderdeel van de gameplay van Clash of Clans zijn de clanoorlogen. Clanleiders en co-leiders kunnen oorlogen tegen andere clans beginnen. Elke clan wordt dan een "voorbereidingsdag" en een "oorlogsdag" gegeven. Wanneer een speler een lid van de tegenpartij aanvalt, krijgt deze sterren (maximaal drie) op basis van de hoeveelheid van de vernietiging die zij toegebracht hebben. Men kan een ster krijgen voor 50% vernietiging van het dorp van de tegenstander, vernietiging van het stadhuis en totale vernietiging (100%) van een dorp (dit sterrensysteem geldt ook bij een gewone aanval). Elke speler is beperkt tot twee aanvallen per clanoorlog, en de clan met de meeste sterren aan het eind van de oorlogsdag wordt tot overwinnaar uitgeroepen. De spelers ontvangen een bonus-oorlogsbuit als ze gebruikmaken van hun aanvallen in de oorlog, deze buit is hoger of lager naarmate men een sterkere of zwakkere tegenstander aanvalt.

Clanoorlog divisies

In de versie 11 update op 23 october 2018 heeft Supercell een nieuw soort clanoorlog toegevoegd, genaamd “Clanoorlog divisies”. In deze aangepaste versie van de clanoorlog, heb je nu de mogelijkheid om 7 dagen lang, elke dag een clanoorlog te houden, waarbij iedereen maar één aanval heeft. Als de dag om is en beide clans hun aanvallen hebben gedaan, wordt er weer een winnaar bekend gemaakt. Het resultaat kun je terug zien in een “competitie poule”, waarbij er ook 7 clans te zien zijn en ze geklasseerd worden op basis van het aantal sterren dat ze hebben gehaald. Ook wordt hierin het vernietigingspercentage meegerekend. Wanneer alle dagen om zijn en de oorlogen gespeeld zijn, krijgt iedereen zijn of haar beloning, wat bestaat uit clanoorlog divisie medailles, hiermee kun je speciale spullen kopen in de clanoorlog divisie winkel.

bouwersbasis

Edelstenen

Naast goud, elixir en duister-elixir maakt het spel ook gebruik van edelstenen als een munteenheid. Edelstenen worden toegekend voor het bereiken van bepaalde mijlpalen, het invullen van prestaties en worden ook in een bepaalde systematische reeks toegewezen wanneer de speler bepaalde obstakels verwijderd. De belangrijkste manier om edelstenen te werven is door middel van de in-app aankopen met behulp van echt geld. Edelstenen kunnen worden gebruikt om gebouwen te bouwen en/of te upgraden, de bouw/upgrade te versnellen, meer grondstoffen en bouwvakkersketen te kopen of om bepaalde gebouwen de functie die ze uitvoeren sneller te laten uitvoeren.

Recensies

Clash of Clans heeft over het algemeen positieve recensies ontvangen. De iOS-versie bevat een totaal score van 74 van de 100 op Metacritic, 80% op GameRankings en een 4,6 op 5 op de Google Play Store.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.