Buslijn 31 (Haaglanden)

Buslijn 31 is een buslijn van EBS en een voormalige buslijn van HTM in de regio Haaglanden, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Lijn 31
Totale lengte?? km
Huidige statusIn gebruik
Busdienst doorEBS (busvervoer)
Lijn 31
Hoek van Holland, Haven
Hoek van Holland, Herman Visser
Hoek van Holland, Rijpstraat
Hoek van Holland, Schelpweg
Hoek van Holland, Nieuwlandse Polderweg
's-Gravenzande, Maasdijk
's-Gravenzande, Vlugtenburg
's-Gravenzande, Strandweg
's-Gravenzande, Zandeveltplein
's-Gravenzande, Naaldwijkseweg
's-Gravenzande, Langestraat
's-Gravenzande, De Brug
's-Gravenzande, Hoflaan
Monster, Westlandse Druif
Monster, Emmaplein
Monster, Acaciastraat
Monster, Taets van Amerongenstraat
Monster, Duinstraat
Monster, Watergat
Monster, Schelppad
Monster, Plaats Langeveld
Monster, De Tol
Den Haag, Parnassia
Den Haag, Ockenrode
Den Haag, Ockenburgh
Den Haag, Ockenburghstraat
Den Haag, Arnold Spoelplein
Den Haag, Louis Armstrongplein
Den Haag, Buitentuinen
Den Haag, Houtwijklaan
Den Haag, Dedemsvaartweg
Den Haag, Leyenburg

Geschiedenis

1955-1966

  • 1 november 1955: De eerste instelling van lijn 31 vond plaats op het traject Hollands Spoor/Kraijenhoffstraat - Ypenburg/Rotterdamseweg. In het kader van de wijziging van alle Haagse buslijnaanduidingen van letters in cijfers werd dit het nieuwe lijnnummer van lijn Y, die vanaf 1949 een busdienst had onderhouden op dit traject.
  • 1 mei 1959: Het eindpunt bij Hollands Spoor werd verlegd naar Stationsplein.
  • 29 oktober 1966: Lijn 31 werd opgeheven. Het traject werd overgenomen door buslijn 21 (tweede instelling). Deze wijziging vond plaats in het kader van de invoering van de derde fase van het Plan Lehner.

1970-1987

  • 2 mei 1970: Lijn 31 werd opnieuw ingesteld, nu als speciale "concertlijn"[1],op het traject Station Mariahoeve en het ten opzichte van de bestaande lijnen verafgelegen Congresgebouw. Er werd voor aanvang één rit gereden op de avonden dat het Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerorkest of het Residentieorkest concerteerde. Een kwartier na afloop vond de terugrit plaats.
  • 12 juni 1987: Lijn 31 werd opgeheven omdat dat najaar zou worden geconcerteerd in een nieuw gebouw aan het Spui dat goed met andere lijnen bereikbaar was en de concertlijnen overbodig werden.[2]

1997-1999

2011-2019

2019-heden

  • 25 augustus 2019: De concessie Haaglanden Streek werd overgenomen door EBS. Lijn 31 ging een nieuwe route rijden naar Hoek van Holland in plaats van Naaldwijk. Niet alle ritten deze lijn, doch slechts de helft ervan rijdt ook het traject tussen 's-Gravenzande en Hoek van Holland. In de avond wordt wel het hele traject gereden. Lijn 32 nam het traject Naaldwijk - 's-Gravenzande over. De bussen die vanuit 's-Gravenzande doorrijden naar Hoek van Holland sluiten daar met een korte overstaptijd aan op lijn B van de metro van Rotterdam (behalve in vakantieperiodes).
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.