Brommobiel

Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximumsnelheid met meer dan twee wielen. Tegenwoordig is hij doorgaans vierwielig. De brommobiel is rond 1980 ontstaan in Frankrijk en deed in 1995 zijn intrede in Nederland.

Een brommobiel

Een brommobiel moet niet worden verward met een gehandicaptenvoertuig.

Een nieuwe brommobiel kost 10.000 tot 16.000 euro en was daarmee in 2009 duurder dan een kleine personenauto.

Een brommobiel heeft een interne verbrandingsmotor of een elektromotor met een maximaal toegestaan vermogen van 4 kilowatt. Een ontstekingsmotor met een maximumcilinderinhoud van 50 cc, zoals veel wordt toegepast voor tweewielige bromfietsen, is in theorie toegestaan maar is onvoldoende om de zwaardere carrosserie van een brommobiel voort te bewegen. In plaats daarvan heeft een brommobiel meestal een tweecilinder dieselmotor (viertakt) met een cilinderinhoud van 400 tot 523 cc. Het ledig gewicht mag niet hoger zijn dan 350 kilogram om te voldoen aan de Nederlandse en Belgische wetgeving voor bromfietsen. In de Europese regelgeving behoren vierwielige brommobielen tot de categorie L6e-BP: lichte quadri-mobile voor personenvervoer.

Een brommobiel heeft vaak twee zitplaatsen, naast elkaar.

Alle brommobielen hebben een variomatic, bekend uit de vroegere DAF-automobielen.

Nederlandse wetgeving

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) definieert een brommobiel als bromfiets op meer dan twee wielen die is voorzien van een carrosserie, en bepaalt er onder meer over:

  • De regels van het RVV betreffende motorvoertuigen zijn, in plaats van de regels betreffende bromfietsen, mede van toepassing op brommobielen, tenzij anders is bepaald.
  • De toegestane maximumsnelheid is 45 km per uur.

De Wegenverkeerswet 1994 (WVW) bepaalt dat een motorrijtuig op vier wielen, niet zijnde een gehandicaptenvoertuig, als bromfiets geldt indien geldt:

  • Het heeft een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h en een ledige massa van minder dan 350 kg, de massa van de batterijen in elektrische voertuigen niet inbegrepen, en een van de volgende drie typen motoren:
    • een motor met elektrische ontsteking met een cilinderinhoud van niet meer dan 50 cc (meestal een benzinemotor)
    • een motor met inwendige verbranding en een netto maximumvermogen van niet meer dan 4 kW (meestal een dieselmotor)
    • een elektromotor met een nominaal continu maximumvermogen van niet meer dan 4 kW

Een maximum cilinderinhoud van 50 cc is niet zoveel, daarom lopen de meeste brommobielen op diesel of elektriciteit.[1] De bestuurder moet een bromfietsrijbewijs hebben en de eigenaar hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Indien geen autogordels aanwezig zijn is gebruik van een helm verplicht.
Een brommobiel mag niet op een fietspad, autoweg, autosnelweg en wegen met een geslotenverklaring voor langzaam verkeer (bord C9) rijden.

Sinds september 2005 geldt een kentekenplicht en sinds 1 oktober 2009 een AM-rijbewijsplicht.[2]

 
C8 en C15: Brommobielen, ruiters, vee en wagens toegestaan C9: Gesloten voor brommobielen, ruiters, vee en wagens

Een combinatie van de verkeersborden voor geslotenverklaring C8 en C15 is daarbij niet hetzelfde als C9, hoewel de plaatjes op de borden gelijk zijn. C8 is namelijk een verbod voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h, dus niet voor brommobielen. C9 is uitdrukkelijk wel een verbod voor brommobielen.

Kenteken

Bij de uitgifte van kentekens wordt de brommobiel als bromfiets beschouwd. Dit is te zien aan de kentekenplaat: een miniplaatje zoals ook op een bromfiets zit. Aan de voorkant heeft een brommobiel geen nummerplaat.

Een brommobiel wordt echter gefabriceerd met ruimte voor een grote nummerplaat, zoals een auto heeft. De overgebleven ruimte wordt soms benut voor een vrijwillige aanduiding "45 KM", of een leuke naam.

Verschillen met een gehandicaptenvoertuig

Verschillen met een gehandicaptenvoertuig zijn onder meer:

  • Een brommobiel is meestal breder (een gehandicaptenvoertuig mag niet breder zijn dan 110 cm). Een brommobiel lijkt daardoor vaak ook meer op een gewone auto.
  • Een brommobiel mag niet op een trottoir/voetpad, fietspad of fiets/bromfietspad rijden.
  • Een brommobiel mag niet op een trottoir/voetpad parkeren. Dit betekent ook eventueel parkeerkosten, net als bij een gewone auto.

Belgische wetgeving

Volgens de Belgische verkeerswetgeving is de brommobiel een vierwielige bromfiets klasse B, met een maximumsnelheid beperkt tot die van 45 kilometer per uur en een maximaal ledig gewicht van 350 kg. De vastgelegde maximale motorkracht varieert naargelang de bouw van het voertuig; doorgaans is het het standaardmaximum van 50 cc, of indien het voertuig een dieselmotor bevat een maximum van 4 kW.

De bestuurder moet minstens 16 jaar zijn en tevens, indien hij geboren is na 14 februari 1961, het rijbewijs geldig voor (minstens) de categorie A3 in zijn bezit hebben.

Een verzekering is verplicht voor de brommobiel. Er hoeft geen wegenbelasting ("wegentaks") betaald te worden.

Er mag geen kentekenplaat bevestigd worden op het voertuig. Vanaf maart 2014 is een nummerplaat echter verplicht.[3]

Een helm is niet verplicht, mits er veiligheidsgordels aanwezig zijn.

De brommobiel heeft het verbod te rijden op autosnelwegen, autowegen, daar waar het de auto ook verboden wordt, fietspaden, trottoirs, en daar waar de plaatselijke wetgeving het hem verbiedt (bijvoorbeeld een eenrichtingsweg).

Hij moet, zoals de bromfiets klasse B, zich in zijn rijrichting uiterst rechts op de (meest rechtse) rijstrook begeven, met uitzondering van de voorsorteerstrook. Omvat de rijbaan geen rijstroken, moet hij zich in zijn rijrichting uiterst rechts op de rijbaan begeven.

Een uitzondering op de wetgeving voor bromfietsers die zegt dat een niet-bereden bromfiets niet toegestaan is te parkeren op een openbare parkeerplaats, wordt de brommobiel dit wel toegestaan. Dan moet hij ook de plaatselijke wetgeving in acht nemen (parkeermeter, plaatselijk parkeertarief, parkeerschijf, etc.).

Elektrische brommobiel

In tijd van groeiend bewustzijn omtrent milieu, klimaatopwarming en energiebesparing, worden elektrische minivoertuigen een alternatief vervoermiddel voor korte afstanden en voor lokaal gebruik.

De bekendste toepassing van elektrische minivoertuigen is de golfkar. Er bestaan ook elektrische minivoertuigen die volledig aangepast werden aan het verkeer op de openbare weg qua veiligheid en regelgeving. Ze zijn zeer compact (slechts 1,20 m breed) en hebben een actieradius van 60 km na één oplaadbeurt (8 uur).

De elektrische brommobiel valt op in het verkeer, en werd daarom in de zomer van 2009 veelvuldig ingezet in kuststeden zoals Knokke-Heist

Merken

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.