Scootmobiel

Een scootmobiel is een driewielige, vierwielige of vijfwielige (sinds 2008 in Nederland) scooter met een elektrische aandrijving die hoofdzakelijk wordt gebruikt door mindervaliden of mensen met een mobiliteitsbeperking. De eerste types scootmobielen werden gekenmerkt als "invalidenkarretjes". Ze waren stug, oncomfortabel en door hun uiterlijk, beperkte snelheid en beperkte actieradius niet geliefd. In de loop der jaren is de scootmobiel door grote veranderingen en modernisering populair geworden bij voornamelijk ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking. De maximumsnelheid is ca. 19 km per uur en de actieradius is doorgaans 40 tot 60 km.

Scootmobiel
Aandrijvingelektromotor
Periodena 1980
Snelheid7-22 km/u
Beschikbaarheidparticulier
Infrastructuurwegen
Doelgroepmindervaliden
Portaal    Verkeer & Vervoer
Twee personen met een scootmobiel in een dierentuin

Nederland

Het aantal scootmobielen is de laatste jaren in Nederland drastisch toegenomen doordat gemeenten in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) en diens opvolger, de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) deze vervoermiddelen in bruikleen aan mensen met mobiliteitsproblemen verstrekken.

Door de toename zijn er in de afgelopen jaren veel scootmobielclubs opgericht die scootmobieltochten organiseren. Het is een moderne vorm van een gehandicaptenvoertuig.

Vergrijzing

Niet alleen als gevolg van wetgeving, maar ook als gevolg van de vergrijzing neemt het gebruik van scootmobielen toe. Daardoor groeit ook de markt van aanverwante producten en diensten.

Techniek

De meeste scootmobielen bevatten twee in serie geschakelde accu's van 12 volt die een elektromotor van 24 volt van spanning voorzien. Deze accu's gaan bij normaal gebruik gemiddeld 5 jaar mee. De snelheid wordt bepaald met een potentiometer in handvat of pedaal.

Regels

De gebruiker van de scootmobiel is een bestuurder. Hij mag gebruikmaken van de rijbaan, het (brom)fietspad en het voetpad of trottoir, maar niet van de auto(snel)weg of wegen die verboden zijn voor fietsers én bromfietsers. Op het trottoir gedraagt de scootmobielbestuurder zich als een voetganger (max. snelheid 6 km/h), daarbuiten als bestuurder. Met een scootmobiel mag je supermarkten, grote warenhuizen en ziekenhuizen binnenrijden. Bij gewone winkels en openbare gebouwen zoals musea en gemeentelijke gebouwen moet je de scootmobiel soms buiten laten staan. Bij musea moet je vaak grote afstanden overbruggen en daarom kun je hier vaak overstappen in de daar aanwezige museumrolstoel. Net als al het andere verkeer moet een scootmobiel bij duisternis voorzien zijn van verlichting aan de voor- en achterkant.

Zie ook

Referentie

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.