Rollator

Een rollator is een hulpmiddel bij het lopen voor ouderen en mensen die vanwege een lichamelijke beperking slecht ter been zijn. De rollator biedt steun, waardoor de gebruiker minder gauw valt.

Moderne rollator

De rollator werd in 1978 uitgevonden door de Zweedse Aina Wifalk,[1] die zelf door polio gehandicapt was. Via het Zweedse Ontwikkelingsfonds kwam ze in contact met een bedrijf dat een prototype maakte.[2] In 1987 werd de rollator in Nederland geïntroduceerd.[3] De naam is (waarschijnlijk) een hip neologisme; -ator is een typisch Latijnse uitgang, maar rollare is geen bestaand Latijns werkwoord.

Een rollator is meestal gebouwd van een lichtgewicht stalen buizenframe met vier (soms drie) wieltjes met rubberen bandjes. Er zijn twee handgrepen met remmen die kunnen worden vastgezet. Een rollator is meestal voorzien van een boodschappenmandje en een zitting waarop de gebruiker kan uitrusten of waarop een dienblad gemonteerd kan worden. Er bestaan zelfs rollators die eveneens als rolstoel kunnen worden gebruikt.[4] Dit zijn voordelen die wandelstokken en krukken niet hebben. Rollators zijn opvouwbaar. De eerste exemplaren hadden het nadeel soms spontaan in te klappen. Bij de klassieke modellen zijn steeds twee handen nodig voor het op- en uitvouwen van de rollator. Maar ondertussen zijn er al verschillende modellen waar men met één hand de rollator kan opvouwen en dat hij dicht blijft met behulp van een haakje.

De rollator vervangt steeds vaker het looprek dat al langer bestond. Een looprek behoudt echter een eigen functie, want voor mensen die door hun aandoening de neiging hebben om het loophulpmiddel voor zich uit te duwen, is een rollator soms geen bruikbare optie.

In het algemeen is het belangrijk om verschillende modellen uit te testen om te kiezen welk model het best past bij de gebruiker. Iemand die dagelijks de auto neemt en de rollator moet opheffen in de auto zal eerder een model in aluminium nemen of zelfs in carbon. Terwijl iemand die bijvoorbeeld af en toe naar de kine moet al voldoende heeft met een basis model.

Dankzij de innovatieve fabrikanten zijn er al heel wat modellen op de markt die er stijlvol uitzien. Dit helpt vooral voor mensen die vinden dat het er wat "medisch" uitziet. Net zoals brillen en (nog recenter) hoorapparaten is dit ook een hulpmiddel en wordt er steeds meer nadruk gelegd op het uitzien van het product. Veel van deze stijlvolle modellen komen uit scandinavië.


Binnenrollator

Niet iedereen heeft een rollator nodig voor dezelfde reden. Net zoals bij brillen zijn er verschillende maten en vormen, passend bij elke persoon. Sommige rollators zijn voor buiten gebruik, vanwaar ze grote zachte wielen hebben. Andere zijn eerder voor binnen met kleine uiterst wendbare wielen en een plateau om klein gerij op te leggen of af te ruimen. Er bestaan ook modellen die bruikbaar zijn voor binnen als voor buiten.

Binnen en buiten rollator met grote wielen

Aanschaf (Nederland)

Een rollator kan via de huisarts worden aangevraagd maar ook zelfstandig op eigen kosten aangeschaft worden. Voor aanschaf kan men terecht bij de thuiszorgwinkel of op internet bij een van de vele leveranciers. Er zijn verschillende rollators voor gebruik binnenshuis en voor buiten. Om een goede bloedcirculatie te bevorderen dient de hoogte juist afgesteld te worden. Vanaf 2013 is in Nederland de rollator niet meer opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

Galerij

Zie de categorie Rollators van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.