Belgisch-Britse betrekkingen

De betrekkingen tussen België en het Verenigd Koninkrijk bestaan sinds België zich afscheurde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De monarchen van beide landen behoren tot het Huis Saksen-Coburg en Gotha.

Landenvergelijking

Verenigd Koninkrijk België
Bevolking 64.769.452 (2017) 11.491.346 (2017)
Oppervlakte 242.495 km² 30.528 km²
Dichtheid 267,1/km² (2017) 376,4/km² (2017)
Hoofdstad Londen Brussel
Regeringsvorm Constitutionele monarchie - Parlementaire democratie Federale monarchie
Officiële talen o.a. Engels Nederlands, Frans, Duits

Geschiedenis

In de 10de eeuw had Engeland handel met het Graafschap Vlaanderen. Vlamingen en Brabanders waren belangrijk in de Normandische verovering van Engeland (1066). De Vlaamse lakenindustrie hing voor een groot deel af van de invoer van Engelse wol. Door de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk raakten de economische belangen van Vlaanderen in conflict met de politieke aanhorigheid. Graaf Lodewijk van Nevers kwam zijn leenplicht tegenover Filips VI van Frankrijk na, maar werd buitenspel gezet door Jacob van Artevelde, die een voor een burger uitzonderlijke band had met koning Edward III van Engeland.

In de 15e en 16e eeuw emigreerden veel vaklui en kunstenaars van de Nederlanden naar Engeland, zoals de textielarbeiders en glazeniers in Southwark. Tijdens de godsdiensttroebelen waren er calvinistische vluchtelingenkerken in Londen, Sandwich en Norwich. Ze speelden een rol in de Beeldenstorm van 1566.

Het Verenigd Koninkrijk was een van de mogendheden die in 1814 de Acht Artikelen van Londen opstelde om de Belgische departementen in te delen bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Belgische Revolutie van 1830 erkende het Verenigd Koninkrijk enigszins schoorvoetend de onafhankelijkheid. In het Verdrag van Londen uit 1839 tekenden de Europese grootmachten voor de neutraliteit van België en Nederland. Toen België in de Eerste Wereldoorlog door Duitsland werd aangevallen, kwam het Verenigd Koninkrijk als garant van de neutraliteit ter hulp. De Rape of Belgium wekte veel sympathie op en talrijke vluchtelingen werden opgevangen over het Kanaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren beide landen opnieuw bondgenoten. De Regering-Pierlot IV zetelde in Londen. België werd toen bevrijd door onder andere het Verenigd Koninkrijk.

Transport

Elke dag rijdt de hogesnelheidstrein Eurostar frequent tussen Brussel en Londen.

Samenwerking

Beide landen zijn lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie en de OVSE.

Migratie

Er wonen zo'n 21.668 Belgen in het Verenigd Koninkrijk.

Literatuur

  • Harry De Paepe, De twee kanten van het Kanaal. Een geschiedenis van Engeland & de Nederlanden, 2019, ISBN 9789460018305
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.