Vuurtoren aan de Maasvlakte

De vuurtoren aan de Maasvlakte, officieel genoemd Kustlicht Maasvlakte, is ontworpen door W. Colenbrander en gebouwd in 1974. De toren heeft een hoogte van 62 meter en is daarmee de hoogste vuurtoren van Nederland. Volgens de Nederlandse Vuurtoren Vereniging betreft het ook de laatst gebouwde vuurtoren in Nederland.[1] De toren, gelegen aan de westkant van de Maasvlakte, markeerde de ingang van de Nieuwe Waterweg en het achtergelegen gebied Europoort. Met de komst van deze toren verviel de functie van de twee vuurtorens in Hoek van Holland. Het licht werd gedoofd op 8 oktober 2008. Tot 18 oktober 2018 bleef de toren in gebruik als radartoren en in 2019 is de radarinstallatie verwijderd. Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte staat de vuurtoren niet meer direct aan de kust.

Kustlicht Maasvlakte
De Vuurtoren aan de Maasvlakte
PlaatsMaasvlakte
Statusgedoofd (2008)
Start bouw1974
Opening1974
ArchitectW. Colenbrander
EigenaarRijkswaterstaat
BAB0633
Bouwwerk
Hoogte62 m
Vormachthoekig
Kleurzwart en geel gestreept
Bouwmateriaalbeton
Uitrusting
Lensdraaiend Fresneloptiek
Radarnee
Bemandnee
Portaal    Maritiem

De achthoekige toren is van beton en voorzien van zes gele en zes zwarte horizontale strepen. De toren is onbemand en niet geopend voor het publiek. Hij is in beheer bij Rijkswaterstaat. Op de toren is een plaquette aangebracht met het gedicht 'Kustlicht Maasvlakte' van Max Dendermonde.

Licht

Het licht had een lichtsterkte van 2.500.000 cd, een lichthoogte van 67,5 meter en een bereik van 28 zeemijlen (50 kilometer). Het licht was hiermee een van de sterkste van Nederland. Het lichtsignaal bestond uit 5 schitteringen per 20 seconden. De lichtinstallatie is uit 1960 en zat oorspronkelijk op de vuurtoren het "Hoge Licht" in Hoek van Holland.

Mogelijke sloop

De vuurtoren leek overbodig geworden. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een nieuwe Radartoren Tweede Maasvlakte als radarpost aan de kust bij de Prinses Maximaweg op de Tweede Maasvlakte gebouwd.[2] Wethouder Kurvers van Rotterdam heeft toegezegd de cultuurhistorische waarde van de vuurtoren te onderzoeken, waarna zal worden besloten over sloop of behoud.[3]. Op 3 juli 2019 werd bekend dat de toren aanwezen is als gemeentelijk monument. [4]


Afbeeldingen

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.