Vuurtoren van Scheveningen

De Vuurtoren van Scheveningen is ontworpen door Quirinus Harder en werd in 1875 opgeleverd. De rode twaalfzijdige gietijzeren toren is 30 meter hoog. De toren heeft de status van rijksmonument en bestaat uit 8 verdiepingen en een trap met 159 treden. De vuurtoren bevindt zich aan het einde van de boulevard dicht bij de Scheveningse haven en visafslag. De toren behoort tot de gemeente Den Haag.

Vuurtoren van Scheveningen
PlaatsScheveningen
Statusactief
Start bouw1875
Opening1875
ArchitectQuirinus Harder
AannemerNering Bögel
EigenaarRijkswaterstaat
KarakterGroep van 2 schitteringen per 10 seconde
Monumentstatusrijksmonument sinds 04-07-1978
Lichtenlijst1292
BAB0750
NGA114-9748
Monumentnummer18111
Bouwwerk
Hoogte30 m
Vormtwaalfkantig
Kleurroodbruin
Bouwmateriaalgietijzer
Uitrusting
LichtpatroonFl(2) W 10s
Lichthoogte49 m boven zeeniveau
Nominale dracht29 zeemijl
Lensdraaiend Fresneloptiek
Radarnee
Bemandnee
Portaal    Maritiem

Geschiedenis

Plaquette boven de ingang

Sinds 1595 beschikte Scheveningen over een vierkante vuurbaak. De kerk inde geld van de schepen die van de vuurbaak gebruik maakten. Rond 1850 werd het bouwwerk verhoogd om de zichtbaarheid te vergroten. De nieuwe vuurbaak bevatte een koperen koepel en een stilstaand Fresneloptiek.

In de jaren zeventig van de negentiende eeuw kreeg Quirinus Harder opdracht de huidige vuurtoren te ontwerpen. De vuurtoren is op aanvraag bij Muzee Scheveningen open voor publiek.

Omschrijving

De vuurtoren en omgeving, tussen 1920 en 1940

De toren is gebouwd van gietijzer. De negen vloeren staan in verbinding met elkaar door gietijzeren wenteltrappen. Op de tweede verdieping is het verblijf van de vuurtorenwachters. Deze vloer is betimmerd en met kooien uitgerust. De kooien zijn in 1959 verwijderd. Een uitkijkpost is in 1957 op de zesde vloer van de toren gebouwd. Aan de voet van de toren werden één dubbele woning voor de opzichter en vier woningen voor vuurtorenwachters gebouwd.

Bij oplevering bevatte de toren een draaiende optiek in een kwikbad. In de jaren zestig werd dit licht vervangen door een elektrisch aangedreven draaiend lichtwerk op kogellagers. Het licht heeft een hoogte van 49 meter, reikt ruim 53 kilometer (29 zeemijlen) ver en geeft twee lichtflitsen per tien seconden.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.