Vlag van Frankrijk

De huidige vlag van Frankrijk (Frans: drapeau de la France, in Frankrijk ook wel drapeau tricolore, drapeau bleu-blanc-rouge, drapeau français en soms le Tricolore genoemd) vertoont drie verticale banen: blauw aan de stok, wit in het midden en rood aan de andere kant. Deze vlag is de oudste verticale driekleur ter wereld.

Vlag van Frankrijk
? Vlag van Frankrijk
Details
BijnaamLe Tricolore
Gebruik? Nationale vlag te land
Verhouding2:3 (1.5)
Aangenomen15 februari 1794 (donkere versie)
juni 1976 (lichtere versie)
OntwerpVerticale driekleur
Kleuren     Blauw
     Wit
     Rood
Overige vlaggen
? Nationale vlag ter zee van Frankrijk
? Vlag met smallere witte baan
Portaal    Vlaggen en wapens

De Tricolore dook tijdens de Franse Revolutie voor het eerst op. De kleuren waren ontleend aan het wapenschild van Parijs (rood en blauw) en de kleur van de koning (wit). De combinatie wordt meestal toegeschreven aan de Marquis de Lafayette. De oorspronkelijke vlag was echter het spiegelbeeld van de huidige: rood aan de stokkant. Tijdens de Eerste Republiek werd op 15 februari 1794 de huidige vlag ingevoerd.

Tijdens de Restauratie van de Bourbon-monarchie na de val van Napoleon in 1815, werd de tricolore vervangen door de vroegere witte vlag, bezet met gouden lelies. Sinds de revolutie van 1830, toen burgerkoning Lodewijk Filips aan de macht kwam, is de tricolore weer de nationale vlag. Dit was ook eens de vlag van Nederland.

Ontwerp

De vlag voor gebruik op het land bestaat uit drie verticale banen van gelijke breedte. Omdat de witte baan lichter van kleur is dan de andere twee banen, lijkt hij breder. Om dit gezichtsbedrog teniet te doen, wordt de witte baan vaak iets smaller gemaakt dan de andere twee banen. Op onderstaande afbeelding en rechts is te zien dat het verschil in de breedte van de banen groot kan zijn. Deze vlag wordt voor televisie-uitzendingen gebruikt.

De kleuren van de vlag zijn in de regeerperiode van president Giscard d'Estaing omstreeks 1976 gewijzigd. Het blauw is lichter geworden. De kleuren van de Franse vlag zijn echter niet in een wet of voorschrift vastgelegd.

De Franse vlag op schepen

Schepen die onder Franse vlag varen, zowel particuliere schepen, overheidsschepen als marineschepen, gebruiken een aangepaste versie van de nationale vlag. De banen van deze vlag worden, van stok naar vlucht, steeds breder. De onderlinge verhouding tussen de blauwe, de witte en de rode band is 30:33:37.

Historische vlaggen van Frankrijk

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Frankrijk in tweeën gedeeld. Het Vichyregime, dat in feite door nazi-Duitsland werd gecontroleerd, voerde de Franse vlag. De zogenaamde Vrije Fransen, die het Vichy-regime niet erkenden en tegen de Duitsers bleven vechten, voerden een eigen vlag: de vlag van Frankrijk met daarin het Kruis van Lotharingen.

Zie de categorie Vlag van Frankrijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.