Vlag van Servië

De vlag van Servië (Servisch: Застава Србије, Zastava Srbije) is een horizontale driekleur in de pan-Slavische kleuren rood (boven), blauw en wit. De officiële vlag voert het wapen van Servië, maar de versie zonder wapen komt ook veel voor. Servië nam de huidige vlag aan op 16 augustus 2004. In 2010 werd het wapen iets aangepast.

Vlag van Servië
? Vlag van Servië
Details
Gebruik? Nationale vlag
Verhouding2:3
Aangenomen16 augustus 2004
OntwerpEen horizontale driekleur met het wapen van Servië
Kleuren     Rood
     Blauw
     Wit
     Geel
     Zwart
Overige vlaggen
? Civiele vlag (2:3)
Portaal    Vlaggen en wapens

Als aparte nationale vlag geldt de oorlogsvlag ter zee. Het ontwerp van deze vlag bestaat uit een rood veld, met de gewone Servische vlag in het kanton. Deze vlag wordt gebruikt door de Servische legereenheden te water, met name de patrouilleboten op de Donau.

Symboliek

De Servische vlag is een omgekeerde Russische vlag en is ook op die vlag gebaseerd. Voorafgaand aan de Eerste Servische Opstand ging een Servische delegatie hulp zoeken in Rusland. Deze hulp werd verleend, en de Servische delegatie wilde zijn erkenning daarvoor laten blijken door de Russische vlag als Servische militaire vlag te gebruiken. Daarvoor moest men wel de Russen om instemming vragen.

Vanaf dat moment zijn er twee visies: de eerste stelt dat de Russen toestemming gaven, maar dat de Serviërs de volgorde van de kleuren vergeten waren. De tweede versie zegt dat de Russen geen toestemming gaven, zodat de Serviërs de kleuren omdraaiden.

De kleurencombinatie rood-blauw-wit is inmiddels uitgegroeid tot het symbool van zowel Servië als het Servische volk. Deze kleuren zijn dan ook terug te vinden in de vlag van de Servische Republiek in Bosnië en Herzegovina en in de vlag van de inmiddels niet meer bestaande Republiek van Servisch Krajina. Ook een vorige versie van de vlag van Montenegro was afgeleid van de Servische vlag. De Servisch-orthodoxe Kerk gebruikt de Servische vlag met een hoogte-breedteverhouding van (ten minste) 1:4 en voert het Servisch kruis in de vlag.

Ontwerp

De hoogte-breedteverhouding van de Servische vlag is 2:3; dit in tegenstelling tot de vorige twee versies die een ratio van 1:2 gebruikten. Alle drie de horizontale banen nemen een derde van de hoogte van de vlag in.

Constructietekening

Het wapen is verticaal gecentreerd en bevindt zich links van het midden van de vlag. De afstand tussen het midden van de vlag en het midden van het wapen is een zevende van de breedte van de vlag.[1]

De aanbevolen kleuren zijn als volgt:[2]

CoderingRoodBlauwWitGeel
Pantone193 C287 CWit116 C
CMYK0-90-70-10100-55-0-00-0-0-00-10-95-0

Geschiedenis

Tussen 1918 en 1991 was Servië een deel van het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen, dat in 1929 overging in Joegoslavië. Tussen 1918 en 1945 had Servië geen eigen vlag.

Vlag van het Prinsdom Servië, 1830-1882
Vlag van het Koninkrijk Servië, 1882-1918
Vlag van Servië binnen Joegoslavië, 1945-1991
Vlag van Servië, 1992-2004 (ratio 1:2)
Vlag van Servië, 2004-2010
Servische vlag zonder (links) en met wapen.

Zie ook

Noten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.