Verdun (Meuse)

Verdun (Frans: Verdun-sur-Meuse; Duits: Wirten) is een gemeente in het Franse departement Meuse (regio Grand Est) en telt 19.252 inwoners (2008). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Verdun. Verdun is een stad aan de Maas, gelegen in de noordoosthoek van Frankrijk. Ze is tevens onderprefectuur van het departement Meuse en zetel van het bisdom Verdun.

Verdun
Gemeente in Frankrijk

Situering
RegioGrand Est
Departement Meuse (55)
ArrondissementVerdun
Kantonhoofdplaats van 2 kantons: Verdun-1 en -2
Coördinaten49° 9 NB, 5° 23 OL
Algemeen
Oppervlakte31,0 km²
Inwoners (2008)19.252
(621 inw./km²)
Hoogte194 - 330 m
Overig
INSEE-code55545
Foto's
Portaal    Frankrijk

Geschiedenis

Verdun kreeg een plaats in de Europese geschiedenis vanwege het Verdrag van Verdun, waarbij in 843 het Karolingische rijk werd verdeeld. Verdun kwam bij Midden-Francië en later bij het hertogdom Opper-Lotharingen onder Rooms-Duitse invloed. In de 10e eeuw annexeerde keizer Hendrik de Vogelaar het gebied formeel bij het Heilige Roomse Rijk.

De stad was zowel de zetel van het prinsbisdom Verdun als van de graven van Verdun. In 1134 zette bisschop Adalbero III graaf Reinoud af en hechtte het graafschap Verdun aan bij het bisschoppelijk domein. In 1195 werd de stad door keizer Hendrik IV tot vrije rijksstad verheven. Hierna verlegde de bisschop zijn zetel naar Hattonchâtel.

Verdun in de 17e eeuw, periode van aanhechting bij Frankrijk. Het oude stadsdeel lag op een hoog gelegen rots op de linkeroever van de Maas.

In 1552 werd koning Hendrik II van Frankrijk rijksvicaris (of regent) van de Drie Bisdommen: prinsbisdom Metz, prinsbisdom Toul en prinsbisdom Verdun. Frankrijk bezette deze gebieden gelegen in het Heilig Roomse Rijk. Met het verdrag van Münster (1648) kwamen Verdun, Metz en Toul formeel bij Frankrijk; aan 7 eeuwen bestuur binnen het Heilig Roomse Rijk kwam een einde.

De Slag om Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog kostte aan honderdduizenden soldaten het leven. Verdun heeft sindsdien een nationale rol in de herdenking van de gevallenen in die oorlog. Het Ossuarium van Douaumont in de nabijheid van de stad is het centrum van vrijwel permanente herdenkingsactiviteiten. De stad dankt aan de oorlogsgebeurtenissen haar bijnaam 'het slachthuis aan de Maas".[1][2]




Monumenten en bezienswaardigheden

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de oude stad zwaar beschadigd. De stad is hersteld en heeft nog enkele monumenten bewaard, waaronder:

  • het stadhuis uit 1623, waarin een oorlogsmuseum;
  • kathedraal Notre-Dame, waarvan de bouw werd begonnen in 1048, met romaanse crypte;
  • citadel met toren, genaamd Saint Vanne, uit de 12e eeuw;
  • Onderprefectuur van Verdun, voorheen Abdij van Sint-Paul
  • Cimetière Français du Faubourg Pavé, een Frans militair kerkhof waarop zich ook een Belgisch graf van een soldaat uit 1940 bevindt. Het kerkhof is herkenbaar aan de vijf kanonnen die bij de ingang zijn opgesteld in de vorm van een ster. In het midden van de begraafplaats bevindt zich een groot kruis met daaromheen zeven graven. Hieronder liggen de lichamen van de onbekende soldaten die niet werden weerhouden als 'onbekende soldaat' onder de Triomfboog van Parijs.
  • het bisschoppelijk paleis uit de 18e eeuw.
  • Hôtel de la Princerie, voormalige residentie van de tweede man na de prins-bisschop van Verdun; thans Museum de la Princerie.


Verkeer en vervoer

In de gemeente ligt spoorwegstation Verdun.

De onderstaande kaart toont de ligging van Verdun (Meuse) met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Geboren in Verdun

Zie ook

Zie de categorie Verdun van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.