Verdelingsplan Talleyrand

Het Verdelingsplan Talleyrand was een voorstel tot splitsing van België volgens etnische en regionale grenzen, ontwikkeld in 1830 door de toenmalige Franse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Charles-Maurice de Talleyrand. Het voorstel was een deel van intensieve onderhandelingen tussen de Europese grootmachten over de toekomst van België na de Belgische Revolutie en de toegenomen vraag naar onafhankelijkheid.

Frans verdelingsplan

Achtergrond

Ondanks toenemende vraag van het volk naar onafhankelijkheid, waren de Europese machten verdeeld over de toekomst van België. Frankrijk was voorstander van de afscheiding van gebieden die bewoond werden door Franstalige Belgen, grotendeels in de hoop van deze gebieden te annexeren. Andere Europese naties verzetten zich tegen de Franse vraag en steunden de verdere voortzetting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, dat bij het Congres van Wenen onder Britse druk werd uitgeroepen. Een volksopstand maakte een einde aan Nederlands bestuur in de Zuidelijke Nederlanden en schopte de afspraken die gemaakt waren bij het Congres van Wenen in de war. Terwijl de Belgen een onafhankelijke, voorlopige regering vormden in Brussel, werden de Europese grootmachten gedwongen om alternatieve plannen te overwegen dat Belgische nationalisten bevatte en de unie met Nederland behield.

Plan

In plaats van de patstelling, stelde Talleyrand de splitsing van de Zuidelijke Nederlanden voor.

Gevolgen

Het Verdelingsplan Talleyrand werd verworpen door de Europese machten, die uiteindelijk een verenigde en onafhankelijke Belgische staat goedkeurden. Echter, het Verdelingsplan Talleyrand vormde slechts een van de verschillende ideeën die het concept verkenden van de splitsing van België, dat door sommigen als niet meer dan een bufferstaat tussen Frankrijk en andere Europese naties wordt beschouwd (zie Voorstellen tot indeling van België in 1830). Hedendaagse voorstellen omvatten de specifieke splitsing van enerzijds die gebieden die voornamelijk door Franstaligen (Walen) worden bewoond en anderzijds die welke voornamelijk door (Vlaamse) Nederlandstaligen worden bewoond (zie Splitsing van België).

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.