Draaimolen

Een draaimolen of carrousel (Vlaams: paardenmolen) is een algemeen bekende kermis- en pretparkattractie en valt op de kermis onder de categorie "klein draaivermaak".

Een draaimolen op de Bossche kermis

De eerste draaimolens bestonden uit een rechtopstaande paal met bovenop twee gekruiste balken met 4 lange touwen. Bezoekers namen een touw en liepen zo snel rond, totdat ze begonnen te zweven. Later werden de draaimolens groter en voorzien van een plateau, waarop allerhande dierfiguren als paarden, maar ook koetsen werden geplaatst. Zo rond 1900 of er kort na werden de meeste molens door een paard in beweging gebracht. Uiteindelijk werd het paard weer vervangen door elektriciteit als bron van beweging.

De muziek werd destijds ook al vaker verzorgd door een draaiorgel, welke aanvankelijk door mankracht aangedreven werd. Ook hier was na verloop van tijd sprake van elektrische aandrijving van het muziekinstrument. De bezetting op het draaimolen plateau werd naderhand uitgebreid met onder andere auto's, brandweerauto's en bussen van onder andere het merk l'Autopède.

Er zijn ook varianten op de carrousel. Bij sommige attracties zit men eveneens op of in een object, maar gaat men ook nog op en neer. Men spreekt dan van een red baron. Als de objecten vliegen of min of meer in de lucht hangen, wordt er gesproken van het type luchtballonnencarrousel.

Traditioneel wordt er in de carrousel een kwast (in Vlaanderen vaak floche genoemd) opgehangen aan een bal. Deze wordt om beurten omhoog en omlaag bewogen boven de hoofden van de kinderen die op de carrousel zitten. Als iemand erin slaagt deze kwast te grijpen, mag hij nog een beurt gratis op de carrousel. Dit wordt ook vaak gedaan bij een rupsbaan.

Draaimolen op Noorderzon 2005 (Groningen)
De ingang van de stoomcarrousel in de Efteling
Een draaimolen die scènes uit Jules Verne oproept
Een draaimolen zoals die op vele braderieën en kermissen staat
Zie de categorie Carousels van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.