The Crow (film)

The Crow is een Amerikaanse actie-horrorfilm en neo noir uit 1994, geregisseerd door Alex Proyas. De film is gebaseerd op het gelijknamige stripboek van James O'Barr.

The Crow
TaglineBelieve in angels
RegieAlex Proyas
ProducentJeff Most
Edward R. Pressman
ScenarioDavid J. Schow
John Shirley
James O'Barr (comic)
Voice-overRochelle Davis
HoofdrollenBrandon Lee
Rochelle Davis
Ernie Hudson
Michael Wincott
Ling Bai
MuziekGraeme Revell
MontageDov Hoenig
M. Scott Smith
CinematografieDariusz Wolski
DistributieMiramax Films
Première13 mei 1994
Genreactie / fantasy / drama
Speelduur102 minuten
TaalEngels
Land Verenigde Staten
Budget$15.000.000
Opbrengst$94.000.000
Gewonnen prijzen2
Overige nominaties6
VervolgThe Crow: City of Angels
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal    Film

De film verkreeg ogenblikkelijk bekendheid doordat hoofdrolspeler Brandon Lee om het leven kwam door een ongeluk tijdens de opnamen.

Verhaal

Eric Draven (Brandon Lee) is een jonge rockgitarist met een beeldschone verloofde, Shelly. Op een avond worden ze thuis aangevallen door een drugsbende. Voor de ogen van Eric wordt zijn verloofde op brute wijze verkracht en vermoord, waarna Eric zelf wordt neergeschoten en uit het raam van zijn appartement wordt geduwd.

Precies één jaar na zijn dood verschijnt er een zwarte kraai op het graf van Eric, die wraak wil nemen op zijn moordenaars. Door de kraai staat Eric op uit zijn graf. Hij gaat terug naar het oude appartement, denkend dat Shelly nog leeft. Daar aangekomen ziet hij dat het appartement leeg staat, op een kast en wat andere dingen na. Zijn kat Gabriel zit op de grond. Hij pakt de kat op en ziet alles weer gebeuren van die avond tijdens de moord. Hij laat de kat los en gaat voor een spiegel zitten. Hij schminkt zijn gezicht wit met zwart en loopt naar de kast. Eric pakt de koffer die erin staat, doet de kleren aan die erin zitten en gaat voor het raam staan waar hij is uitgeduwd.

Eric wil wraak. Eerst brengt hij Tin-Tin op gewelddadige manier om. Met het bloed van Tin-Tin tekent Eric een kraai op de muur. Als de politie komt, is Tin-Tin al dood en Eric verdwenen. Eén voor één maakt Eric een eind aan de levens van de bendeleden en overal laat hij het symbool van de kraai achter.

Wanneer Eric bijna iedereen heeft vermoord die hem en Shelly heeft aangevallen, krijgt Top Dollar, het hoofd van de drugsbende, via een van zijn spionnen in de gaten dat de kraai zijn krachtbron is. De kraai wordt neergeschoten waardoor Eric zwakker wordt.

Na Top Dollar vermoord te hebben keert Eric terug naar zijn graf. Shelly loopt naar hem toe in een witte jurk en met een helder licht achter haar. Ze kust hem. Daarna loopt Sarah (het meisje dat bevriend was met Eric en Shelly) naar hun graf, om er weer bloemen op te leggen. Eric heeft wraak genomen en kan rusten in vrede. Dan geeft de kraai de verlovingsring van Eric en Shelly terug aan het meisje als aandenken.

Rolverdeling

Achtergrond

Ongeluk

The Crow is vandaag de dag vooral bekend van het feit dat acteur Brandon Lee om het leven kwam tijdens de opnames. Dit gebeurde bij de opnames van de scène waarin Eric en zijn vriendin worden aangevallen in hun appartement. Deze scène was expres bewaard voor de laatste opnamedagen omdat het een van de weinige scènes in de film is waarin Lee geen make-up hoefde te dragen.[1] Lee’s personage zou in de scène worden doodgeschoten door Michael Massee’s personage. Er moest een losse flodder in het pistool zitten waarmee geschoten werd, maar toen de scène werd gefilmd bleek er een echte kogel in te zitten.[2] Lee werd geraakt en overleed een aantal uren later in het ziekenhuis. De jonge acteur werd naast zijn vader Bruce Lee begraven.

Het is nooit opgehelderd hoe de kogel in het pistool terechtkwam. Een theorie is echter dat het pistool een paar weken eerder was gebruikt voor een andere film, waarvoor wel echte kogels vereist waren. Een van deze kogels was mogelijk in de loop blijven zitten toen de overige patronen werden vervangen door losse flodders.

De dood van Lee maakte dat de laatste scènes zonder hem moesten worden opgenomen. Er werden combinaties van stock footage en scènes met lookalikes gebruikt ter vervanging. Dit alles maakte de film $8 miljoen duurder dan oorspronkelijk begroot.

Het is inmiddels verboden op een filmset met pistolen gericht op een andere acteur te schieten.

Soundtracks

De originele soundtrack van The Crow bevat nummers van onder andere The Cure, The Jesus and Mary Chain, Rage Against the Machine, Helmet en Stone Temple Pilots.

De soundtrack is meerdere malen gecoverd, waaronder door Nine Inch Nails, Rollins Band, en Pantera.

Ontvangst

The Crow werd gunstig beoordeeld. Op de website Rotten Tomatoes was 86% van de beoordelingen positief. Vooral de actie en visuele stijl van de film werden geprezen.[3][4] Caryn James noemde de film in The New York Times een "genrefilm van hoge klasse". Roger Ebert omschreef de film als "a stunning work of visual style".[4][5][6]

Lee’s dood droeg mede bij aan het succes van de film.

The Crow bracht wereldwijd $94.000.000 op.

Vervolgen

Na The Crow verschenen drie vervolgfilms. Deze films sluiten echter niet aan op de eerste film, maar bevatten allemaal een opzichzelfstaand verhaal over andere mensen die door een kraai uit de dood opstaan om wraak te nemen.

Op 21 oktober 2009 kondigde Mania aan dat een remake of vervolg op de eerste film gemaakt zou worden. De film zou worden geregisseerd door Stephen Norrington.[7]

Naast deze films is er ook een televisieserie gemaakt:

Prijzen en nominaties

In 1995 won The Crow twee prijzen:

  • De BMI Film Music Award
  • De MTV Movie Award voor beste filmlied ("Stone Temple Pilots")

Datzelfde jaar werd de film ook genomineerd voor:

  • Vier Saturn Awards (beste kostuums, beste regisseur, beste horrorfilm, beste effecten)
  • Twee extra MTV Movie Awards (beste acteur en beste film)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.