Technische Universiteit Tallinn

De Technische Universiteit Tallinn (Estisch: Tallinna Tehnikaülikool), sinds 2018 ook bekend onder de naam TalTech, is de enige Estische universiteit gespecialiseerd in opleidingen op het gebied van technologie. Het is tevens een van de drie belangrijkste instellingen voor hoger onderwijs in Estland. De universiteit is gevestigd in Tallinn.

Technische Universiteit Tallinn
Tallinna Tehnikaülikool
MottoMente et manu
LocatieTallinn, Estland
Opgericht17 september 1918
TypeOpenbaar
RectorJaak Aaviksoo
Studenten10.852 (2018)
Lid vanEUA, Universitas 21, CESAER
Website
Portaal    Onderwijs

De universiteit is niet verbonden met de Universiteit van Tallinn, die in 2005 werd opgericht. Ze heeft naast haar vestiging in Tallinn ook colleges in Kuressaare en Kohtla-Järve.

Geschiedenis

Begin 20e eeuw ontstond in Estland het besef dat er behoefte was aan lokaal opgeleide technische specialisten, wier opleiding aan zou sluiten op de lokale omstandigheden en behoeften. Tot dan toe kregen inwoners van Estland hun opleiding hiervoor in Sint-Petersburg, Duitsland, of Riga.

Op 17 september 1918 werd de eerste Estische techniekschool geopend. Hoewel deze school pas later de status van universiteit kreeg, wordt deze datum toch gezien als de oprichtingsdatum van de Technische Universiteit Tallinn. Er werden opleidingen aangeboden in mechanische, elektrische, civiele en hydraulische technologie, scheepsbouwkunst en architectuur. In 1920 werd de school een overheidsinstelling.

Op 15 september 1936 kreeg de school de status van universiteit en de nieuwe naam werd het Technisch Instituut van Tallinn. Dit instituut kende twee faculteiten: civiele en mechanische techniek, en chemie en mijnbouw. In 1938 kreeg de universiteit haar huidige naam. In 1940 werd de faculteit economie opgericht, gevolgd door de faculteit elektrotechniek in 1958 en de faculteit controletechniek in 1965.

Op 1 juli 2008 fuseerde de universiteit met de Internationale Universiteit Audentes (IUA).[1]

Thans bestaat de universiteit uit vier faculteiten en de Estische Maritieme Academie (Eesti Mereakadeemia), die eveneens de status van faculteit heeft en in 2014 in de instelling werd opgenomen. De universiteit heeft filialen in Tartu en Kohtla-Järve.

Faculteiten

Instituten

Albanië: Universiteit van Tirana, Technische Hogeschool van Tirana · België: Vrije Universiteit Brussel, Université libre de Bruxelles · Bulgarije: Sofia Universiteit St. Kliment Ohridski · Cyprus: Universiteit van Cyprus · Duitsland: Vrije Universiteit Berlijn, Humboldtuniversiteit · Denemarken: Universiteit van Kopenhagen · Estland: Technische Universiteit Tallinn, Universiteit van Tallinn · Finland: Universiteit van Helsinki · Frankrijk: Sorbonne Université, Université Sorbonne-Nouvelle, Universiteit Paris-Dauphine · Griekenland: Universiteit van Athene · Hongarije: Loránd Eötvös-universiteit · Ierland: Nationale Universiteit van Ierland, Dublin · Italië: Universiteit Sapienza Rome, Universiteit van Rome Tor Vergata, Roma Tre-universiteit · Kroatië: Universiteit van Zagreb · Letland: Universiteit van Letland · Litouwen: Universiteit van Vilnius · Nederland: Universiteit van Amsterdam · Noord-Macedonië: Universiteit van Skopje · Noorwegen: Universiteit van Oslo · Oostenrijk: Universiteit van Wenen · Polen: Universiteit van Warschau · Portugal: Universiteit van Lissabon · Roemenië: Universiteit van Boekarest · Rusland: Staatsuniversiteit van Moskou · Slowakije: Comenius Universiteit Bratislava · Slovenië: Universiteit van Ljubljana · Spanje: Autonome Universiteit van Madrid, Complutense Universiteit van Madrid · Tsjechië: Karelsuniversiteit Praag · Verenigd Koninkrijk: University College London · IJsland: Universiteit van IJsland · Zweden: Universiteit van Stockholm · Zwitserland: Universiteit van Lausanne

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.