Studios Hergé

Studios Hergé, tussen 1986 en 2006 Fondation Hergé (Hergé Stichting) genoemd, is de organisatie die de nalatenschap beheert van de Belgische striptekenaar en scenarist van stripverhalen Hergé (1907-1983), zoals De avonturen van Kuifje, De guitenstreken van Kwik en Flupke en Jo, Suus en Jokko.

Situering

De stichting, geleid door Hergés inmiddels hertrouwde weduwe Fanny Rodwell (geboren als Fanny Vlamynck) en haar man Nick Rodwell, voert de naam Moulinsart voor commerciële doeleinden. Dat is de Franse naam van kasteel Molensloot, waar in de stripreeks kapitein Haddock woont. Veel van de Franse stripboeken zijn onder de naam Éditions Moulinsart verschenen.

In 2006 ontving de stichting een Light of Truth Award voor het stripboek Kuifje in Tibet.

Auteursrechtenkwestie

Moulinsart kwam meermaals in het nieuws door de juridische dreigingen die zij uitte tegen vermeende inbreukmakers op het auteursrecht op de tekeningen van Hergé. Het tijdschrift Humo werd in 1994 gesommeerd te stoppen met Kuifje-parodieën op de omslag, getekend door Kamagurka. Tekenaar Joost Veerkamp kreeg in 1997 het aan de stok met Moulinsart toen hij actuele variaties op Kuifje-albums in de Volkskrant en Vrij Nederland publiceerde. In vrijwel alle gevallen kreeg Moulinsart zijn zin. In 2007 echter verloren Rodwell en Moulinsart een proces tegen de Deense schilder Ole Ahlberg, die erotische parodieën schilderde.[1] In 2010 vernietigde het Belgische Hof van Cassatie deze uitspraak weer.[2]

Fanclubs die voorheen een overeenkomst met Moulinsart hadden, werden in 2009 plotseling geconfronteerd met hoge claims.[3] De meeste gedaagden stopten met publiceren of troffen een schikking, maar het Hergé Genootschap, een Nederlandse Kuifje-fanclub, protesteerde op basis van een overeenkomst die nimmer was opgezegd door Moulinsart en won de rechtszaak in 2014.[4] Moulinsart ging in hoger beroep, echter tijdens de rechtszaak dook een contract op, waaruit bleek dat Hergé het publicatierecht van zijn strips en losse afbeeldingen in 1942 heeft overdragen aan uitgeverij Casterman. Zodoende heeft Hergés weduwe dit niet kunnen erven en heeft de stichting Moulinsart dus nimmer het auteursrecht van Hergés publicaties gehad.[5][6] Het hof wees de eis op grond van het merkrecht af, omdat het verwerende genootschap geen handelsactiviteiten ontplooit.[7]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.