Kasteel Molensloot

Kasteel Molensloot (originele, Franse naam: château Moulinsart) is een fictief kasteel in België dat voorkomt in een aantal Kuifje-albums van de Belgische striptekenaar Hergé (1907-1983).

Het kasteel van Cheverny diende als voorbeeld voor Molensloot.
Het kasteel Molensloot is gebaseerd op het middendeel van Cheverny.

Het Franse Moulinsart is afgeleid van Sart-Moulin, een gehucht van de Waals-Brabantse gemeente Eigenbrakel.[1] Het kasteel is een kopie van het middengedeelte van het kasteel van Cheverny in de Franse Loirestreek. Ook een deel van het interieur is van dit gebouw afgeleid. Het ligt niet ver van Brussel, op enkele kilometers van het dorp Molensloot. Het dorp komt zelf nooit in de Kuifje-strips in beeld. Wel enkele inwoners en het treinstation (in De zeven kristallen bollen).

Het kasteel van Molensloot behoorde ooit toe aan de voorvaderen van kapitein Haddock, een van de hoofdfiguren uit de strip. Het komt voor het eerst voor in Het geheim van de Eenhoorn, waar het op dat moment de woonplaats is van de criminele gebroeders Vogel. Aan het eind van het vervolg, De schat van Scharlaken Rackham, koopt Haddock dit kasteel met het geld dat professor Zonnebloem heeft verdiend met het verkopen van het patent op zijn duikbootje en gaat er zelf wonen. Hij houdt daarbij de butler van het kasteel, Nestor, in dienst.

Met het kasteel wilde Hergé zijn eigen rijkje stichten, dat ietwat gelijkenis heeft met een "Syldavië van het Westen", zoals hij aan enkele lezers schreef.[2]

Het kasteel is in de latere albums de vaste woonstee van kapitein Haddock en professor Zonnebloem. Later, zeker vanaf De zaak Zonnebloem, lijkt ook Kuifje zelf er te wonen. Het album De juwelen van Bianca Castafiore is in zijn geheel gewijd aan de verwikkelingen die zich op Molensloot voordoen, nadat zich allerlei ongenode gasten in en om het kasteel hebben geïnstalleerd.

Een running gag in de Kuifje-strips omtrent Molensloot gaat om het feit dat wanneer men vanuit of naar kasteel Molensloot wil telefoneren, men steevast bij Slagerij Van Kampen - in het originele Franstalige verhaal Boucherie Sanzot - in het dorp terecht komt, wat vaak tot frustraties leidt bij kapitein Haddock.

De bordestrap in het album Cokes in voorraad telt maar acht treden, elders één meer.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.