Siemens AG

Siemens AG is een wereldwijd opererend Duits conglomeraat in elektronica en elektrotechniek dat actief is in de sectoren industrie, energie en gezondheidszorg.

Siemens AG
BeursDeutsche Börse: SIE
Oprichting12 oktober 1847 (Berlijn)
Oprichter(s)Werner von Siemens en
Johann Georg Halske
SleutelfigurenJoe Kaeser, CEO
Gerhard Cromme, voorzitter Raad van Commissarissen
HoofdkantoorBerlijn/München, Duitsland
Werknemers351.000 (2015/2016),
waarvan 113.400 in Duitsland
ProductenCommunicatie, elektriciteit, medische apparatuur, waterbehandeling, rollend materieel, financiën en vastgoed,
Omzet€ 79,6 miljard (2015/2016)
Winst€ 5,6 miljard (2015/2016)
WebsiteSiemens AG
Portaal    Economie

Het bedrijf opereert wereldwijd in circa 190 landen en heeft zo'n 350.000 medewerkers. De hoofdkantoren bevinden zich in Berlijn en München.

Geschiedenis

Siemens werd op 12 oktober 1847 opgericht door Werner von Siemens en Johann Georg Halske als de Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske. Sinds 1899 zijn de aandelen beursgenoteerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten dwangarbeiders aan producten voor Siemens & Halske in het concentratiekamp Groß-Rosen en in twintig fabrieken rond het concentratiekamp Ravensbrück. In het laatste kamp had het bedrijf negen eigen barakken met gevangenen. In het eerst genoemde kamp waren er werkplaatsen voor het bedrijf, terwijl zijn kantoor en magazijn zich bevonden in het SS-gedeelte van het kamp. Voor Siemens & Haske werkten vlak voor de evacuatie van het kamp 425 gevangenen en zestien burgers.

Het huidige Siemens is ontstaan in 1966 toen Siemens & Halske AG fuseerde met Siemens-Schuckertwerke AG en Siemens-Reiniger-Werke AG.

Siemens was ook actief in IT (Siemens IT Solutions and Services), tot SIS eind 2010 verkocht werd aan ATOS. Op 18 september 2011 maakte Siemens bekend te stoppen met de productie van kerncentrales. Siemens stapte al eerder uit een joint venture met Areva.[1] Lampenfabrikant Osram was lange tijd onderdeel van Siemens, maar werd op 8 juni 2013 weer een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf. Medio 2013 verkocht Siemens haar 50%-belang in de joint-venture Nokia Siemens Networks aan partner Nokia. Een jaar later werd het belang in BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH verkocht aan Bosch.

Activiteiten

In 2016 zijn de activiteiten van Siemens verdeeld over acht onderdelen: Power & Gas, Wind Power and Renewables, Energy Management, Building Technologies, Mobility, Digital Factory, Process Industries and Drives, Healthineers en Financial Services Division (SFS).[2] De eerste drie energie-gerelateerde activiteiten behaalden in totaal ruim 40% van de totale omzet.[2] Het aandeel van de producten en diensten voor de gezondheidssector, Healthineers, lag iets onder de 20%.

De belangrijkste geografische afzetmarkten waren in 2016, Europa, Afrika en het Midden-Oosten waar de helft van de omzet werd gerealiseerd, Noord- en Zuid Amerika (een kwart) en het resterende kwart werd in de rest van de wereld afgezet.[2] Het omzetaandeel van Duitsland was net minder dan 15%.[2]

Medio 2016 meldden Siemens en de Spaanse windturbinebouwer Gamesa samen te gaan.[3] Siemens krijgt een meerderheidsbelang van 59% in de nieuwe combinatie en de rest komt in handen van de aandeelhouders van Gamesa.[3] Het nieuwe bedrijf zal gevestigd en beursgenoteerd zijn in Spanje. De gecombineerde omzet bedraagt 9,3 miljard euro en het orderboek is 20 miljard euro groot.[4] De twee vullen elkaar goed aan wat betreft producten en geografische spreiding van de activiteiten. Gamesa is groot in Latijns-Amerika, India en de Volksrepubliek China, waar Siemens minder sterk is vertegenwoordigd.[4] Bij elkaar tellen de twee zo’n 21.000 medewerkers.[4] op 7 april 2017 was de fusie een feit en de combinatie gaat verder onder de nieuwe naam Siemens Gamesa Renewable Energy.

In maart 2018 heeft het bedrijfsonderdeel Siemens Healthineers AG een eigen beursnotering gekregen. Siemens heeft afstand gedaan van 15% van de aandelen en heeft nog een meerderheidsbelang van 85% na de beursintroductie.

Siemens AG bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat stopt per eind september.

Voorgenomen fusie met treinactiviteiten Alstom

In september 2017 werd bekend dat Siemens Mobility een fusie was overeengekomen met de Franse treinenbouwer Alstom.[5] De nieuwe Duits-Franse onderneming zou beter kunnen concurreren op de wereldmarkt. Als de fusie zou zijn doorgegaan, was de grootste treinenbouwer van Europa en de tweede van de wereld ontstaan. Alleen de Chinese treinenbouwer CRRC Corporation is met een omzet van 18,2 miljard euro nog iets groter. Alstom telt zo'n 33.000 werknemers en de spooractiviteiten van Siemens ruim 27.000.[5] Medio 2018 startte de Europese Commissie een diepgaand onderzoek naar de geplande treinalliantie.[6] De EC was bezorgd dat de concurrentie zou worden verminderd voor de levering van meerdere treintypes en signalisatiesystemen. Het onderzoek werd in februari 2019 afgerond met de conclusie dat de fusie niet werd toegestaan.[7]

Siemens in Nederland

Siemens is sinds 1879 actief in Nederland. Het bedrijf heeft zes bedrijfsonderdelen, Power and Gas, Energy Management, Building Technologies, Mobility, Digital Factory en Process Industries and Drives. Verder heeft het een dochteronderneming, Siemens Healthineers, waarvan het Duitse moederbedrijf eind 2017 een eigen beursnotering heeft gekregen. Alle aandelen van het Nederlandse bedrijf zijn in handen van Siemens AG. Per eind 2017 telde de Nederlandse vestigingen 2058 vaste medewerkers. Het bedrijf behaalde in 2017 een omzet van bijna 850 miljoen euro en een nettowinst van 65 miljoen euro.

Op 16 november 2017 werd de sluiting van de fabriek in Hengelo aangekondigd.[8] Hier werken ongeveer 650 mensen. Hier worden stoom- en gasturbines gebouwd die een belangrijk onderdeel zijn van elektriciteitscentrales. Door de opkomst van schone wind- en zonneenergie is de vraag naar traditionele centrales gedaald waarmee ook naar deze turbines.[8]

Duitse Toekomstprijs

Verschillende dochterondernemingen van Siemens AG zijn nauw betrokken geweest bij projecten die de Duitse Toekomstprijs in ontvangst namen. Hiertoe behoorden Siemens Power & Sensor Systems in 2004, Siemens VDO Automotive AG in 2005 en Osram Opto Semiconductors GmbH in 2007.

Zie de categorie Siemens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.