Revolution (Bobbejaanland)

Revolution (had een tijd ook de naam (R)evolution of Evolution) is een overdekte stalen achtbaan in het Belgische attractiepark Bobbejaanland. Sinds 2016 wordt de voorste helft van de trein gebruikt voor een andere attractie, Mount Mara, een rit op de achtbaan met virtual reality-brillen die een rit met een quad op een actieve vulkaan simuleert. De achterste helft van de trein is nog steeds Revolution.

Revolution
Gebouw van Revolution
Algemene informatie
Locatie Bobbejaanland, Lichtaart
TypeOverdekte stalen achtbaan
ModelIllusion
Bouwer(s)Vekoma
OpdrachtgeverBobbejaan Schoepen
StatusGeopend
Openingmei 1989
Officiële opening: 15 juni 1989
Kosten3.200.000 euro
Vorige locaties en/of namen
Revolution (1989-2007)
(R)evolution (2008-2013) Revolution (2014-heden)
Eigenschappen
Topsnelheid50 km/u
Baanlengte765 m
Baanhoogte28 m
Inversies0
Ritduur2 min 20 sec
Treinen1
VeiligheidsbeugelHeupbeugel
Capaciteit1200 bezoekers per uur
60 personen per trein
Website
Revolution op RCDB
Portaal    Attractieparken
De achtbaantrein van Revolution, met het station nog in het thema van (R)Evolution (2008-2013)
Het infobord met wat mag en wat niet mag aan het begin van de wachtrij

Algemene informatie

Revolution werd gebouwd door de Nederlandse attractiebouwer Vekoma. De achtbaan is van het model Illusion, waarvan slechts twee exemplaren zijn gebouwd.[1] Chaos is de andere en bevond zich in het pretpark Opryland, maar deze werd in 1997 afgebroken. Het kenmerk van dit model, de Vekoma Illusion, is de zeer lange achtbaantrein: 40 wagons bij Chaos, en 30 bij Revolution. Na de afbraak van Chaos is deze niet meer heropgebouwd, waardoor Revolution de langste achtbaantrein ter wereld heeft (de trein van Revolution is 56 meter lang).

Huidige rit

De trein rijdt in het midden van de hal (de binnenring) omhoog over een helix gevormd uit semicirkels met daarin een wieloptakeling. Ondertussen speelt op het parabolisch gevormde scherm, bevestigd aan het plafond van de hal, een projectie met daarbij ook muziek en lichteffecten. Zodra de achtbaantrein boven is, rijdt deze in een gang naast de binnenring (de buitenring) weer naar beneden.

De attractie draait half als Mount Mara en half als Revolution. In de voorste helft van de trein dragen de bezoekers een virtual reality-bril en wordt er gebruik gemaakt van aangepaste muziek. De oude effecten, op de muziek na, blijven zichtbaar in het achterste deel van de trein. Mount Mara werd in 2016 geïntroduceerd als alternatief voor Revolution maar kon het nooit echt helemaal vervangen.

Geschiedenis

1989: opening

De attractie werd op donderdag 15 juni 1989 officieel geopend door oud-premier Leo Tindemans[2], hoewel de achtbaan in mei ook al geopend was voor het publiek.[3]

Bij de opening waren er, zoals oorspronkelijk de bedoeling was bij de Illusion-achtbaan, zes projecties: twee in de binnenring en vier in de buitenring. Op deze in de binnenring waren twee synchrone films te zien, en op de kleinere schermen in de buitenring waren projecties te zien van onder meer vuur en brekend glas.

De soundtrack die destijds te horen was, was een titelloze soundtrack die met de films meegeleverd was.

Jaren 90 en begin jaren 2000: de Revolution onder het Schoepen-bewind

Onder het bewind van de familie Schoepen werd verschillende keren aan de Revolution gesleuteld. Vooral Bob Schoepen was verantwoordelijk voor deze updates.[4]

Reeds in het eerste jaar werden de wachtrij en het station aangepast, aangezien deze bij opening niet aangekleed waren. Zo werd de oorspronkelijk rode trap aan de uitgang in het blauw herschilderd en werden de witte tl-lampen in het station vervangen door blauwe. De doorschijnende glazen ingang kreeg een blauwe kleur en werd van gele letters "REVOLUTION" voorzien. Nog later werd er decoratie toegevoegd in het station; sommige van deze decoraties kwam uit de voormalige Time Tunnel. Het zou echter tot 1993 duren vooraleer het station en de wachtrij grondig aangekleed zouden worden met muurschilderingen en decoratieobjecten zoals buizen.

Door de jaren heen zijn verschillende lichteffecten toegevoegd, waaronder stroboscopen, scanners en een pop uit de Time Tunnel met bijhorend fluoscherm. De originele projecties werden één per één uitgezet omdat deze niet bestand waren tegen de hevige schokken in het gebouw. In 1998 heeft men de originele soundtrack vervangen door een stuk uit Capriccio Italien van Tsjaikovski. Eén jaar later, in 1999, werd het onderste scherm in de binnenring verwijderd omdat de projector in de nok van het dak het begeven had en men geen onderdelen meer vond. Er werd er een metalen vloer geplaatst, zodat het magazijn onder de attractie kon uitbreiden. De afwezigheid van de onderste projectie werd opgevangen door een nagebouwde krater en blauwe lichtslangen (zowel op de vloer als langs de catwalk). De films heeft men later datzelfde jaar verwisseld, waardoor de oorspronkelijk onderste film met onder meer de brekende klok nu op het resterende bovenste scherm werd geprojecteerd. Nog later kwamen er verticale groene lichtslangen in de binnenring die op de maat van de muziek knipperen, en werden er lichttunnels geplaatst in de buitenring.

2004: geen film meer

In 2004 begaf ook de bovenste projectie het. Er kwam tijdelijk een laserprojectie die later dat seizoen nog vervangen werd door een caleidoscoopachtige olieprojectie.

Dat jaar werd tevens door de Nederlandse Revolution-fan en oprichter van de voormalige Revolution-fansite Revocoasters Harrie Mangels geëxperimenteerd met enkele nieuwe effecten: zo werden olieprojecties van vuur, water en een tijdspiraal geïnstalleerd op de drie overgebleven schermen in de buitenring, ter vervanging van de oorspronkelijke filmprojecties die reeds enkele jaren uit stonden. De oude projectoren zijn in hetzelfde jaar weggehaald. Sommige oude lichteffecten werden uitgezet of verwijderd en er werden nieuwe stroboscopen geplaatst.

Tot slot werden de oude speakers vervangen door nieuwe speakers van Bose en vonden er enkele tests plaats met nieuwe soundtracks. Eén daarvan was een herwerkte versie van Stratosfear van Tangerine Dream.[5] Uiteindelijk werd de toenmalige soundtrack, Capriccio Italien, vervangen door de soundtrack van Chaos, de enige andere Illusion die ooit gebouwd werd. Die soundtrack bestond uit de eerste twee minuten van Bones on the Beach van Michael Hoenig en werd beter bevonden. Bones on the Beach heeft toen ook een korte tijd gedraaid met een geluidsfragment van de Borgkoningin uit Star Trek: First Contact.

2005: terugkomst bovenste projectie

In februari 2005 werden de films uit 1989 in Engeland gedigitaliseerd en in april 2005 werd het contract getekend voor een nieuwe DLP-projector van Barco.[6] Contac, de fabrikant van de oorspronkelijke projectoren, was toen al failliet.

2008: (R)Evolution: junglefilms

In 2008 werd door de Bobbejaanland-directie besloten om Revolution een junglethema te geven en te hernoemen naar (R)evolution, omdat de Hall 2000 werd omgevormd tot een junglethemagebied, genaamd Banana Bos. De Hall 2000 geeft toegang tot de achtbaan, en er bevinden zich onder andere horecagelegenheden en toiletten. Vele fans van het park waren misnoegd over deze verandering omwille van het unieke karakter van de achtbaan, die door de veranderingen zou verloren gaan. De omvorming van Revolution tot (R)evolution is in verschillende fases verlopen. In de eerste fase werden enkel het station en de wachtrij aangepast: het station werd aangekleed met camouflagenetten en de tl-lampen werden vervangen door led-tubes. Daarna werd ook getest met verschillende junglefilms en kwam er nieuwe muziek. De eerste junglefilm werd niet goed bevonden en werd de week erna alweer vervangen door de welbekende klokfilm. Later dat jaar werd getest met een film met stock footage van Getty Images, en een film met beelden uit films zoals War of the Worlds en The Matrix Revolutions tijdens Kids Halloween. De twee laatste films werden tot en met 26 augustus 2011 afgewisseld. De muziek die toen draaide, was een nummer van Universal Publishing Production Music dat Animals and Cannibals heet.[7]

2011: 50 jaar Bobbejaanland: opnieuw de oude klokfilm

Sinds 27 augustus 2011 is de klokfilm weer te zien in (R)evolution.[8] Aanvankelijk was het de bedoeling dat de film en de bijhorende muziek van Bones on the Beach, voor één dag zouden blijven tijdens het gouden jubileum van Bobbejaanland. Uiteindelijk bleven de oude film en muziek behouden.

Normaal gesproken werd op sommige dagen de junglefilm getoond vanwege de cijfertoevoeging voor het teambuildingspel Bobbejaanland te koop, maar sinds juni 2013 zijn de cijfers toegevoegd aan de klokfilm.[9] Sinds eind september datzelfde jaar is, wegens problemen met de synchronisatie en het formaat van de film, de bewerkte klokfilm met de cijfers opnieuw vervangen door de originele klokfilm met de tandwielscène. Tegenwoordig wordt de klokfilm met de cijfers enkel nog gedraaid wanneer er teambuilding is.

2014: 25 jaar Revolution: terug het oude thema

Op 31 december 2013 plaatste Bobbejaanland een tweet: "2014 wordt revolutionair! Wij tellen alvast af. Jullie ook?" met daarbij een afbeelding van een klok, een achtbaan en de tekst: "Aftellen naar 2014!".[10] Het park maakte hiermee bekend de Revolution voor haar zilveren jubileum te willen opknappen. Volgens commercieel directeur Peggy Verelst zouden de oude effecten hersteld worden en zou het oude thema in de wachtrij en het station terugkomen. De camouflagenetten werden weggehaald in de wachtrij en het station, waardoor deze tijdens seizoen 2014 bijna volledig leegstonden. De oorspronkelijke decoratie is immers grotendeels vernietigd.[11] Tijdens de rit werden nieuwe led-projecties aan de drie zijschermen geplaatst en werden enkele oude effecten, zoals enkele lichtslangen die sinds 2004 uit hadden gestaan, terug aangezet of vervangen door nieuwe exemplaren.[12] In 2015 werd er thematisatie aangebracht in de wachtrij.[13]

2016: Mount Mara: virtual reality wordt geïntroduceerd

Op 25 februari 2016 maakte Bobbejaanland bekend dat de Revolution zou worden uitgerust met virtual reality-brillen van Samsung. Deze nieuwe attractie genaamd "Mount Mara" zou worden afgewisseld met de gewone Revolution.[14] De wachtrij werd aangepast en het station werd van nieuwe lampen voorzien. De muren in het station werden onder een 'laag van lava' bedolven. De trein kreeg een nieuwe donkergrijze kleur.[15] Wanneer hij als "Mount Mara" draait, blijven de oude effecten aan staan voor jongere bezoekers die deze brillen niet kunnen dragen (de minimumleeftijd bedraagt 13 jaar).[16] Tijdens de VR-rit rij je met een quad langs een uitbarstende vulkaan. De attractie werd officieel ingehuldigd op 30 april 2016.

Vanaf het zomerseizoen van datzelfde jaar reeds werd afgestapt van de beperkte openingstijden van beide attracties en werd de trein in twee verdeeld zodat in de voorste helft van de trein de hele dag door Mount Mara kan worden aangeboden. In de achterste helft van de trein is er nog steeds Revolution, maar dan zonder de juiste muziek. Dat zorgt ervoor dat de originele Revolution niet meer te beleven valt, en dat de capaciteit van beide attracties gehalveerd is (15 plaatsen voor Mount Mara en 15 tot 30 voor Revolution). Mede door deze lagere capaciteit én de langere dispatch (nu moeten ook de VR-brillen ingediend en uitgedeeld worden), lopen de wachttijden voor beide attracties vaak op. In mei 2017 keerde de soundtrack van Revolution terug waardoor Revolution, op de vertraagde startmotoren in het station na, weer origineel te beleven viel. Door het wegvallen van de film werd in juli 2018 echter beslist om terug de muziek van Mount Mara te draaien[17] en alhoewel eind oktober 2018 een gloednieuwe projector werd geplaatst, bleef deze behouden.[18] "Bones on the Beach" keerde voor één dag terug op 15 juni 2019 ter ere van de dertigste verjaardag van Revolution[19] en later ook tijdens Halloween.[20]

Jubileum

Op 20 juni 2009 vierde Bobbejaanland het 20-jarig bestaan van Revolution middels een optreden van 2 Fabiola in het centrum van de achtbaan.[21] Na dit optreden trad de rest van de dag een DJ op in het centrum van de attractie.

Op een buitenpodium werd de verjaardag van Revolution gevierd met optredens van onder andere Sylver, Robert Abigail, Lasgo en AnnaGrace.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.