Resolutie 1435 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1435 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 24 september 2002 door de VN-Veiligheidsraad aangenomen met 14 stemmen voor en de onthouding van de Verenigde Staten.

Resolutie 1435
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum24 september 2002
Nr. vergadering4614
CodeS/RES/1435
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
OnderwerpArabisch-Israëlisch conflict
BeslissingRiep op het geweld in de Palestijnse steden te beëindigen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Bulgarije ·  Kameroen ·  Colombia ·  Guinee ·  Ierland ·  Mexico ·  Mauritius ·  Noorwegen ·  Singapore ·  Syrië
Ramallah.

Achtergrond

Tussen 1987 en 1993 zorgde een spiraal van geweld ervoor dat honderden Palestijnen en Israëli's omkwamen. Toen in 1993 de Oslo-akkoorden werden getekend, was er weer hoop op een verbetering van de toestand. Er gebeurde echter nauwelijks iets. De bezetting bleef voortduren en de economische situatie verslechterde verder. Een bezoek van Ariel Sharon aan de Tempelberg op 28 september 2000 werd gezien als een provocatie en leidde tot zware rellen. Wat volgde was de Tweede Intifada, waarbij opnieuw vele duizenden mensen omkwamen.

Inhoud

Waarnemingen

De Veiligheidsraad herhaalde zijn bezorgdheid over het geweld dat sedert september 2000 plaatsgreep en de situatie die bleef verslechteren. De raad veroordeelde alle terreuraanvallen tegen burgers, zoals de bomaanslagen in Israël op 18 en 19 september en in een Palestijnse school in Hebron op 17 september. Op 19 september was ook het hoofdkwartier van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah opnieuw bezet (door Israël).

Handelingen

De Veiligheidsraad herhaalde zijn eis om al het geweld, waaronder terreur, provocaties, opruiing en verwoesting, te stoppen. De raad eiste verder dat Israël zijn acties in en rond Ramallah, waaronder de vernieling van Palestijnse infrastructuur, onmiddellijk stopzette en zich terugtrok uit de Palestijnse steden.

De Palestijnse Autoriteit werd opgeroepen te zorgen dat daders van terreurdaden berecht werden.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.