Resolutie 1387 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1387 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste resolutie die door de VN-Veiligheidsraad werd aangenomen in 2002. Dat gebeurde unaniem op 15 januari.

Resolutie 1387
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum15 januari 2002
Nr. vergadering4448
CodeS/RES/1387
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpConflict om Prevlaka
BeslissingAutoriseerde de VN-waarnemers om te blijven toezien op de demilitarisatie van Prevlaka tot 15 juli.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Bulgarije ·  Kameroen ·  Colombia ·  Guinee ·  Ierland ·  Mexico ·  Mauritius ·  Noorwegen ·  Singapore ·  Syrië
De omgeving van Prevlaka. Het schiereiland zelf is midden-onderaan te zien.

Achtergrond

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Kroatië zich onafhankelijk. Daarop volgde de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog, tijdens dewelke het Joegoslavische Volksleger het strategisch gelegen schiereilandje Prevlaka innam. In 1996 kwamen Kroatië en Joegoslavië overeen Prevlaka te demilitariseren, waarop VN-waarnemers van UNMOP kwamen om daarop toe te zien. Deze missie bleef uiteindelijk tot 2002 aanwezig.

Inhoud

Waarnemingen

In 1992 was Kroatië met de Federale Republiek Joegoslavië (Servië en Montenegro) overeengekomen het – door beiden betwiste – schiereiland Prevlaka te demilitariseren. De situatie bleef nu grotendeels rustig in de gedemilitariseerde UNMOP-zone. De twee landen hadden ook beslist samen een grenscommissie op te richten.

Handelingen

De VN-militaire waarnemers in Prevlaka werden geautoriseerd om tot 15 juli te blijven toezien op de demilitarisatie van het schiereiland. De partijen werden opgeroepen de schendingen daarvan te stoppen. De Veiligheidsraad verwelkomde ook nog dat beiden hun onderlinge betrekkingen verder normaliseerden en dat ze een grenscommissie hadden opgericht.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.