Resolutie 1396 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1396 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 5 maart 2002.

Resolutie 1396
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum5 maart 2002
Nr. vergadering4484
CodeS/RES/1396
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpBosnische Burgeroorlog
BeslissingStemde in met de aanstelling van een nieuwe hoge vertegenwoordiger in Bosnië en Herzegovina.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Bulgarije ·  Kameroen ·  Colombia ·  Guinee ·  Ierland ·  Mexico ·  Mauritius ·  Noorwegen ·  Singapore ·  Syrië
Lord Paddy Ashdown.

Achtergrond

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Zo ook Bosnië en Herzegovina, waar in 1992 een burgeroorlog ontstond tussen de Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Deze oorlog, waarbij etnische zuiveringen plaatsvonden, ging door tot in 1995 vrede werd gesloten. Hierop werd de NAVO-operatie IFOR gestuurd die de uitvoering ervan moest afdwingen. Die werd in 1996 vervangen door SFOR, die op zijn beurt in 2004 werd vervangen door de Europese operatie EUFOR Althea.

Inhoud

De Veiligheidsraad verwelkomde de aanstelling van de Brit Paddy Ashdown als hoge vertegenwoordiger voor Bosnië en Herzegovina als opvolger van Wolfgang Petritsch door de stuurraad van de Vredesuitvoeringsraad.

Diezelfde raad had ook het aanbod van de Europese Unie om een Europese politiemissie, EUPM, te voorzien in de plaats van de VN-missie UNMIBH die eind 2002 ten einde liep. Voor die missie zouden ook niet-EU-lidstaten uitgenodigd worden om deel te nemen.

Ten slotte werden de belangrijke rol van de hoge vertegenwoordiger bij het uitvoeren van het vredesakkoord voor Bosnië en Herzegovina, en dat die het laatste woord had inzake de interpretatie van Annex 10 van dat akkoord bevestigd.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.