Associatie van sleedoorn en eenstijlige meidoorn

De associatie van sleedoorn en eenstijlige meidoorn (Pruno-Crataegetum) is een associatie uit de klasse van de doornstruwelen (Rhamno-Prunetea), een plantengemeenschap die voorkomen op vochtige, neutrale tot basische bodems en die gekenmerkt worden door een dichte, bloemen- en vruchtenrijke struiklaag met vooral doornige struiken, zoals eenstijlige meidoorn, sleedoorn en hondsroos, en een goed ontwikkelde kruidlaag.

Associatie van sleedoorn en eenstijlige meidoorn
Associatie van sleedoorn en eenstijlige meidoorn
Syntaxonomische indeling
Klasse:Rhamno-Prunetea (Klasse van de doornstruwelen)
Orde:Prunetalia spinosae
Verbond:Carpino-Prunion (Verbond van sleedoorn en meidoorn)
Associatie
Pruno-Crataegetum
Hueck, 1931

Deze associatie is zowel in Nederland als in Vlaanderen vrij algemeen en wijd verspreid.

Naamgeving, etymologie en codering

  • Synoniemen: Pruno spinosae - Crataegetum (Soó 1927) Hueck. 1931
  • Engels: Hawthorn scrubland
  • Syntaxoncode (Nederland): 37Ab01

De naam Pruno-Crataegetum is afgeleid van de wetenschappelijke naam van de dominante soorten van de associatie, de sleedoorn (Prunus spinosa) en de eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna).

Kenmerken

Ecologie

De associatie van sleedoorn en eenstijlige meidoorn komt voor op matig voedselrijke tot voedselrijke, basische tot licht zure, kleiige of lemige of plaatselijk zelfs kalkrijke bodems. De standplaatsen zijn in de regel matig vochtig tot nat, en vegetaties met eenstijlige meidoorn verdragen zelfs tijdelijke overstromingen.

Deze associatie komt in Vlaanderen en Nederland vooral voor als aangeplante heggen. Ze komt in natuurlijke vorm voor als zoomvegetatie langs bosranden en houtwallen.

Ontstaan en successie

De associatie van sleedoorn en eenstijlige meidoorn is een vervangingsgemeenschap van bossen uit de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.

Ze ontstaat op natuurlijke wijze in verschillende types graslanden door het wegvallen of sterk verminderen van beweiding of beheer. De associatie kan zeer lang blijven bestaan, voor zij uiteindelijk terug evolueert naar bos. De eerste stappen in deze successie is het opduiken van zomereik en es in de struikengordel.

Wordt het meidoornstruweel gerooid en gemaaid, dan ontwikkelt zich meestal een glanshaverhooiland of een zoomvegetatie van dauwbraam en marjolein.

Structuur

De associatie van sleedoorn en eenstijlige meidoorn vormt een dicht en doornig, zeer bloemen- en vruchtenrijk struweel. Een echte, gestructureerde boomlaag is meestal afwezig, maar in een bosrand kunnen kleine bomen deel uitmaken van de vegetatie.

De kruidlaag is meestal soortenrijk en goed ontwikkeld, met voornamelijk ruigte- en bosplanten. Een moslaag is zelden aanwezig.

Onderverdeling

In de associatie van sleedoorn en eenstijlige meidoorn worden in België en Nederland vier sub-associaties onderscheiden.

Sub-associatie typicum

De typische sub-associatie. Syntaxoncode voor Nederland is 37Aa01a.

Sub-associatie rubetosum ulmifolii

Een sub-associatie waarin de zeldzame koebraam (Rubus ulmifolius) een belangrijke rol speelt. Syntaxoncode voor Nederland is 37Aa01b.

Sub-associatie viburnetosum opuli

Een sub-associatie met gelderse roos (Viburnum opulus). Syntaxoncode voor Nederland is 37Aa01c.

Sub-associatie clematidetosum

Een sub-associatie waarin lianen als bosrank (Clematis vitalba) de struiken bedekken. Syntaxoncode voor Nederland is 37Aa01d.

Soortensamenstelling

Eenstijlige meidoorn
Hondsroos
Sleedoorn
Gewone vlier
Hop
Groot warkruid
Besanjelier
Hopwarkruid
Heggenrank
Bosrank

De associatie van sleedoorn en eenstijlige meidoorn wordt in de regel gedomineerd door de klassekensoorten eenstijlige meidoorn, hondsroos, sleedoorn (die in deze associatie zijn optimum kent), gewone vlier, rode kornoelje en wilde kardinaalsmuts.

De kruidlaag telt vier voor de associatie specifieke kensoorten, waarvan enkel de hop algemeen voorkomt. Het groot warkruid, de besanjelieren het hopwarkruid zijn in Vlaanderen en Nederland zeldzaam. Ook de klassekensoorten heggerank, bosrank en koebraam komen voor, zij het niet algemeen. Verder vinden we in deze vegetatie vooral veel stikstofminnende planten als grote brandnetel, hondsdraf en kleefkruid, en (sinds het begin van de twintigste eeuw steeds minder) typische bosplanten als look-zonder-look, geel nagelkruid en dolle kervel.

De voor Vlaanderen en Nederland belangrijkste soorten zijn:

KensoortDiff.soortPresentieNederlandse naamWetenschappelijke naamOpmerking
Boomlaag
>30%EsFraxinus exelsior
>20%ZomereikQuercus robur
Struiklaag
kK>80%Eenstijlige meidoornCrataegus monogyna
kK>60%HondsroosRosa canina
kK>50%SleedoornPrunus spinosa
kK>50%Gewone vlierSambucus nigra
kK>30%Rode kornoeljeCornus sanguinea
kK>20%Wilde kardinaalsmutsEuonymus europaeus
kK>10%WegedoornRhamnus cathartica
dSGelderse roosViburnum opulusSubassociatie viburnetosum opuli
Kruidlaag
kA>30%HopHumulus lupulus
kA<10%Groot warkruidCuscuta europaea
kA<10%BesanjelierCucubalus baccifer
kA<10%HopwarkruidCuscuta lupuliformis
kK>20%HeggenrankBryonia dioica
kK>10%BosrankClematis vitalba
kK>10%KoebraamRubus ulmifolius
>80%Grote brandnetelUrtica dioica
>60%HondsdrafGlechoma hederaceae
>50%KleefkruidGalium aparine
>40%KropaarDactylis glomerata
>40%DauwbraamRubus caesius
>30%KweekElytrigia repens
>30%Ruw beemdgrasPoa trivialis
>30%BitterzoetSolanum dulcamara
>20%Look-zonder-lookAlliaria petiolata
>20%Dolle kervelChaerophyllum temulum
>20%HaagwindeConvolvulus sepium
>20%FluitenkruidAnthriscus sylvestris
>20%Geel nagelkruidGeum urbanum
>20%AkkerdistelCirsium arvense
>20%GlanshaverArrhenatherum elatius
>20%Kruipende boterbloemRanunculus repens
>10%VogelmuurStellaria media
Moslaag
-

Verspreiding en voorkomen

De associatie van sleedoorn en eenstijlige meidoorn heeft een breed verspreidingsgebied, van Groot-Brittannië en West-Europa tot in Oost- en Zuidoost-Europa. beperkt tot atlantisch en subatlantisch Europa, van Zuid-Zweden over Denemarken tot in Midden-Duitsland.

In Nederland is ze algemeen en verspreid, vooral in het fluviatiel district, de pleistocene districten, het estuariëndistrict en in Zuid-Limburg.

Ook in Vlaanderen komt deze associatie zeer verspreid voor, voornamelijk in de West-Vlaamse Heuvelstreek, de Vlaamse Ardennen, Haspengouw, de Polderstreek, de Antwerpse fortengordel en de Zuiderkempen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.