Provinciale weg 276

De provinciale weg 276 (N276) is een provinciale weg in beheer van de Nederlandse provincie Limburg. Het is een belangrijke, drukke verbindingsweg tussen de gemeenten Brunssum, Sittard-Geleen en Echt-Susteren, die op meerdere plaatsen de kenmerken van een stroomweg vertoont. Veel gedeelten ervan dateren van de jaren 80 of later.

Provinciale weg 276
Provinciale weg 276
LandNederland
ProvincieLimburg
Lengte28,7 km
N276 op autosnelwegen.net
Portaal    Verkeer & Vervoer
Traject
Brunssum
Brunssum
Landgraaf / Kerkrade N300RING
Nuth (A76) N300RING
Oirsbeek N581
De Uiver
  Doenrade N580
Windraak
Windraak
Watersleijergrub
Munstergeleen / Watersley
Steengrub
Sittard-Oost
fietstunnel Beumerwald
Geleenbeek
fietsbrug
spoorbrug Craveld (1988, spoorlijn Sittard - Herzogenrath)
brug (Rijksweg Noord)
Middenweg
  Geleen / Sittard-Zuid ( Zuyderland)
spoorbrug Raadskoul (1988, spoorlijn Sittard-Maastricht)
brug Vosseveld (Veeweg)
  Urmond (A2) / Sittard N294
fietstunnel
  Limbricht / Sittard
Spoorlijn Sittard - Born
Sittard-Hoogveld
  Sittard-Noord
Op de Vos
Limbrichterbeek
Düsseldorf (B56/A46) / Born (A2) N297
Nieuwstadt
VDL Nedcar
Geleenbeek
Holtummerweg
Vloedgraaf
Susteren
Rode Beek/fietstunnel Baakhoverweg
Rode Beek
Susteren N296
fietstunnel
fietstunnel Louerstraat
Susteren
Spoorlijn Sittard - Roermond
Middelsgraaf
Slek
Haver-/Roterbeek
Echt
Echt N572
Echt
Sint Joost
Spoorlijn Sittard - Roermond
Sint Joost
22 Roermond / Venlo A73
Linne
44 Maastricht / Eindhoven A2E25

Traject

De N276 begint op een gemeentelijke weg in Brunssum en loopt via een verdiepte ligging door de bebouwing van Brunssum, tot aan de aansluiting met de Buitenring Parkstad Limburg. Enkele viaducten kruisen de weg hier en tot aan Doenrade is er buiten de twee turborotondes van de Buitenring, slechts één gelijkvloerse kruising, zodat het verkeer hier ononderbroken kan doorstromen. Vanaf Doenrade volgt de N276 het traject van de oude provinciale weg Heerlen - Sittard, waar meerdere woningen en bedrijven langs zijn gelegen, waaronder de bebouwing van het gehucht Windraak. In Doenrade en Windraak geldt een snelheidslimiet van 50 km/h, waardoor deze doortocht een flessenhals vormt in deze belangrijke verkeersader. Vanaf de kruising bij Sittard-Oost vormt de N276 de zuidelijke en westelijke randweg van Sittard en heeft hier bijna geen gelijkvloerse kruisingen. Ten noorden van Sittard volgt de N276 vrijwel het gehele oude traject van de oude rijksweg Maastricht - Nijmegen, behalve bij Susteren, waar een westelijke omlegging is aangelegd. De weg baant zich door de bebouwde kom van Echt en passeert het dorpje Sint Joost. Nabij Sint Joost kruist de N276 de autosnelweg A73. Een kilometer verderop sluit de weg ten slotte aan op de A2.

Ontwikkeling in de loop der jaren

In zijn huidige vorm bestaat de N276 sinds circa 2005. Daarvoor had het noordelijke traject, tussen Nieuwstadt en Sint Joost, het administratieve wegnummer N295. Dit nummer werd slechts spaarzaam op de bewegwijzering en hectometerpaaltjes aangegeven. Het nummer N295 is tegenwoordig voorbehouden aan de 'Greenportlane' bij Venlo.

Het grootste deel van het zuidelijke traject is in de jaren 1980 aangelegd ter ontlasting van de woonplaatsen die de route aanvankelijk doorkruiste. De oude N276 werd nagenoeg volledig door bebouwing omgeven en liep dwars door Sittard, Oirsbeek, Amstenrade, Treebeek, en Heerlerheide tot aan de rotonde Schelsberg-Sittarderweg aan de huidige Parkstad Binnenring.

Sittard kreeg een westelijke ringweg. Heerlen zou een omleiding krijgen via de Heerenweg, langs Brunssum naar Doenrade. De verbinding van de Heerenweg naar het huidige begin van de N276 aan de Emmaweg, door de oude groeves Carisborg I en Mertens-Uterweg, is er echter nooit gekomen. Het oude traject Doenrade-Heerlen kreeg de naam N581.

Vanaf de jaren 1990 bouwde de provincie verschillende kruispunten om tot ongelijkvloerse kruisingen, in de hoop dat het plaatselijke verkeer hierdoor minder gebruik maakt van de overbelaste snelwegen in de regio. In 2015-2016 werd het kruispunt met de Dr. Nolenslaan in Sittard aangepakt, waarbij het tankstation verdween. Sindsdien zijn de files aan de noordkant van Sittard opgelost. Grootste knelpunten zijn nu de stoplichten bij Sittard-Hoogveld en Sittard-Oost/Munstergeleen.

In de jaren 2010 werd druk gewerkt aan de aanleg van de Parkstad Buitenring. Deze loopt langs het Amstenraderveld en Brunssum-Noord onder de N276 door, en is ter plekke toegankelijk gemaakt met op- en afritten naar twee turborotondes op de N276. De zuidelijke rotonde sluit ook aan op de toegangsweg naar Treebeek en Brunssum.

Rijstrookindeling en maximumsnelheid

VanNaarRijstroken[1]Maximumsnelheid[1]Opmerkingen
BrunssumRotonde Buitenring1x280 km/h
Rotonde BuitenringRotonde Buitenring2x280 km/hTurborotondes
Rotonde BuitenringBegin Doenrade1x280 km/h
Begin DoenradeEinde Doenrade1x250 km/h[2]
Einde DoenradeBegin Windraak1x280 km/h
Begin WindraakEinde Windraak1x250 km/h
Einde WindraakMunstergeleen1+180 km/hKruipstrook afgesloten als proef
MunstergeleenSlek1x280 km/hAfritten behalve Limbricht: 2x1
SlekEinde Echt1x250 km/h
Einde EchtA731x280 km/h
A73A22x280 km/hOp de afrit van de A73: 2x1
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.