Provinciale weg 257

De provinciale weg 257 (N257) is een provinciale weg die door de provincies Zeeland en Noord-Brabant loopt, van Steenbergen (A4) via de Philipsdam naar de Grevelingendam (N59). Het is een belangrijke ontsluitingsweg voor het eiland Sint Philipsland.

Provinciale weg 257
Provinciale weg 257
LandNederland
ProvincieNoord-Brabant, Zeeland
Lengte20,3 km
N257 op autosnelwegen.net
Portaal    Verkeer & Vervoer
Traject
25 Steenbergen A4
De Heensche Molen
Nieuw-Vossemeer
Slaakdam
Schelde-Rijnkanaal
Sint Philipsland N656
Philipsdam
Krammer
Zierikzee, Rotterdam N59

Tussen Steenbergen en Sint-Philipsland is de weg uitgevoerd als tweestrooks-gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 km/h. Op de Philipsdam is hij uitgevoerd als tweestrooks-stroomweg (autoweg) met een maximumsnelheid van 100 km/h. In de gemeente Steenbergen heet de weg Franseweg, Burgemeester van Loonstraat, Kade, Zeelandweg Oost en Zeelandweg West. In de gemeente Tholen heet de weg Rijksweg en Philipsdam.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de huidige N257 een rijksweg. In het Rijkswegenplan 1932 werd voor het eerst een plan opgenomen om een rijksweg aan te leggen tussen Oud Gastel en Zierikzee, welke genummerd zou worden als rijksweg 18.[1] In de rijkswegenplannen van 1938, 1948 en 1958 zou rijksweg 18 inclusief het veer Zijpe - Anna Jacobapolder behouden blijven.[2]

Toen in het kader van de Deltawerken in 1965 de Grevelingendam voor verkeer opengesteld werd, verloor de weg een belangrijk deel van zijn functie en werd het verloop van de rijksweg 18 met ingang van het Rijkswegenplan 1968 gewijzigd. Voortaan zou deze rijksweg niet meer tussen Oud Gastel en Bruinisse verlopen, maar beginnen op het Hellegatsplein.[2] De weg tussen Anna Jacobapolder en Steenbergen werd vervolgens afgestoten aan de provincies Noord-Brabant en Zeeland.

Toen op 24 November 2014 de A4 ter hoogte van Steenbergen werd geopend, is de status van N-weg binnen de bebouwde kom van Steenbergen komen te vervallen

Detailkaart traject
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.