Poortugaal

Poortugaal is een dorp in de gemeente Albrandswaard, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp, ten zuidwesten van Rotterdam, is gelegen tussen de Rotterdamse havens en de Oude Maas.

Poortugaal
Plaats in Nederland
(Details) (Details)

Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Albrandswaard
Coördinaten51° 51 NB, 4° 24 OL
Algemeen
Oppervlakte7,46 km²
- land7,02 km²
- water0,44 km²
Inwoners (BAG, 2019)9.595[1]
(1.374 inw./km²)
Overig
Postcode3171 - 3176
Woonplaatscode2363
Belangrijke verkeersadersGroene Kruisweg
Portaal    Nederland
Dorpskerk

Geschiedenis

Vroeger was Poortugaal een boerendorp met voornamelijk vlas-, groente- en fruitteelt. Tegenwoordig werken veel inwoners in Rotterdam of het Rotterdamse havengebied.

Vanaf de jaren zestig verrezen op het grondgebied van Poortugaal de Rotterdamse wijken Meeuwenplaat, Zalmplaat en Boomgaardshoek. Bij de gemeentelijke herindeling van 1985 zijn deze wijken door de gemeente Rotterdam geannexeerd en is Poortugaal met het buurdorp Rhoon gefuseerd tot de gemeente Albrandswaard. Poortugaal telt ruim 10.000 inwoners. Poortugaal heeft een eigen metrostation en daarmee een snelle verbinding met het centrum van Rotterdam.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardig is de Dorpskerk van ca. 1500, met een toren die gedeeltelijk uit de 14e eeuw dateert. Andere opvallende gebouwen zijn de TBS-kliniek "De Kijvelanden" en het Delta Psychiatrisch Centrum.

Wijkindeling

  • Poortugaal-dorp en landweg
  • Deltawijk en Zuid
  • Oost-Valckestijn
  • West-Valckestijn
  • Kasteeltuin

Herkomst van de naam

Omdat de namen Poortugaal en Portugal en de wapens van beide grote overeenkomsten vertonen, wordt vermoed dat inwoners van de plaats gedurende de kruistochten kennismaakten met de Portugezen en zij het nieuw ingedijkte gebied (het gebied is tussen de 12e en 13e eeuw bedijkt) daarom naar het gebied van de Portugezen vernoemden. Oudere afbeeldingen van het wapen vertonen ook een schild dat nog meer op het wapen van Portugal lijkt dan het huidige wapen van Poortugaal.

Zie ook

Zie de categorie Poortugaal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.