Neoclemensia

Neoclemensia is een monotypisch geslacht (met slechts één soort) van orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae.

Neoclemensia
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Gastrodieae
Subtribus:Gastrodiinae
Geslacht
Neoclemensia
Carr. (1935)
Typesoort
Neoclemensia spathulata Carr. (1935)
Portaal    Biologie

Neoclemensia spathulata is een epiparasitische orchidee die endemisch is voor Borneo.

Naamgeving en etymologie

De botanische naam Neoclemensia is afkomstig uit het Oudgriekse νέος, neos (nieuw) en van de persoonsnaam Clemens, ter ere van Chaplain Joseph Clemens (1862-1936), een orchideeënverzamelaar die in de jaren 1931-1933 onderzoek deed naar de orchideeën op de Mount Kinabalu, en van wie het type-exemplaar afkomstig was.

Kenmerken

De plant bezit lange, vlezige en cilindrische ondergrondse rizomen waaruit een rechtopstaande bloemstengel ontstaat, met sterk gereduceerde, bladgroenloze bladeren. De bloeiwijze is een eindstandige tros met meerdere, opvallende gekleurde bloemen.

Het kelkbladen zijn wit en aan de basis gefusioneerd tot een buis, de toppen teruggeplooid, halfrond tot ovaal. De kroonbladen hebben oranje vlekken, zijn smaller dan de kelkbladen en er eveneens mee vergroeid. De bloemlip is groen-bruin, vrijstaand van de andere bloembladen maar aan de basis verbonden met het gynostemium. Dat draagt aan het uiteinde twee aanhangsels (stelidia). De meeldraad is gebogen ten opzichte van de as van het gynostemium en draagt twee pollinia.

Habitat en verspreiding

Neoclemensia groeit op humusrijke bodem van schaduwrijke regenwouden op Mount Kinabalu in Borneo.

Taxonomie

De status van dit geslacht is twijfelachtig. De plant bezit eigenschappen van de nauw verwante geslachten Gastrodia en Uleiorchis, en wordt door sommige auteurs als synoniem van Gastrodia beschouwd[1].

Het geslacht is monotypisch (omvat slechts één soort):

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.