Belgian National Orchestra

Het Belgian National Orchestra (vroeger: Nationaal Orkest van België), is een van de bekendere symfonieorkesten van België, opgericht in 1936[1]. Het orkest heeft als thuisbasis het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in Brussel en wordt gesubsidieerd door de federale overheid.

De Henry Le Boeufzaal in het Paleis voor Schone Kunsten, thuisbasis van het orkest.

Het orkest bestaat uit 96 musici. Per seizoen verzorgt het Nationaal Orkest van België ongeveer zeventig concerten in België en daarbuiten. Het orkest werkt ook mee aan educatieve projecten en begeleidt het verschillende muziekwedstrijden, waaronder de Koningin Elisabethwedstrijd. [2] De finales van de zangwedstrijd en de cellowedstrijd hiervan (sinds 2017) begeleidt het orkest echter niet. De finale van de zangwedstrijd wordt begeleid door het Symfonieorkest van De Munt en die van de cellowedstrijd door het Brussels Philharmonic. Het NOB profileert zich als een ‘nationaal’ Belgisch orkest door samen te werken met het Festival van Vlaanderen én het Festival de Wallonie en door te spelen in alle Vlaamse provinciehoofdsteden, Luik, Charleroi, Namen en Doornik, Oostende, Eupen en Virton, waardoor het alle drie de taalgemeenschappen bereikt. Ook speelt het orkest in het buitenland, zoals in het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs, Japan, Zwitserland, Duitsland en Spanje.

De hoofdmoot van het repertoire van het Belgian National Orchestra is het symfonische repertoire van de 19e en de 20e eeuw, maar ook programmeert het orkest filmmuziek en hedendaagse muziek uit de 20e en 21e eeuw. In die optiek werkte het orkest samen met pop-rock-artiest Ozark Henry.

Solisten die met het orkest speelden zijn onder andere Vadim Repin, Gidon Kremer, Boris Berezovski , Rolando Villazón, Sergej Khachatryan, Nelson Freire, Elisabeth Kulman, Alexander Gavrylyuk en Lorenzo Gatto.[3]

Chef-dirigenten

Intendanten

  • Fred Brouwers (1989-1991)
  • Luk Vanackere (1991-1992)
  • Dennis Stokkink (1994-1995)
  • Alain Pierlot (1996-1998)
  • Albert Wastiaux (1998-2015)
  • Jozef De Witte (2015-2016)
  • Hans Waege (2016- )

Referenties

  1. (nl) Kunstenpunt over BNO. Geraadpleegd op 7 november 2019.
  2. (nl) Officiële website. Geraadpleegd op 7 november 2019.
  3. (nl) Programmaboekje BNO op deSingel.be. Geraadpleegd op 7 november 2019.

De informatie op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is gedeeltelijk afkomstig van de website desingel.be, waarvan overname van teksten toegestaan is onder CC-BY-SA 4.0 licentie.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.