Museumbrug (Amsterdam)

De Museumbrug (brug 82) is een vaste brug op de grens van Amsterdam-Centrum en Amsterdam-Zuid, het Museumkwartier.

Museumbrug
Museumbrug en Rijksmuseum; circa 1895
Algemene gegevens
LocatieAmsterdam
OverspantSingelgracht
Monumentale statusgemeentelijk monument
Brugnummer82
Bouw
Ingebruikname1877
Architectuur
TypePlaatbrug
Portaal    Verkeer & Vervoer

De brug verbindt de Weteringschans[1] met de Stadhouderskade en overspant daarbij de Singelgracht. Voor voetgangers en fietsers is het de schakel tussen de Spiegelgracht en de Passage Rijksmuseum. De brug, zelf een gemeentelijk monument, wordt omringd door een aantal gemeentelijke monumenten en twee rijksmonumenten, te weten villa Weteringschans 24 en het Rijksmuseum Amsterdam tevens naamgever van de brug.

Eind 1876 werd besproken waar het "Rijks-museum voor Schilderijen" kwam te staan: Het wordt opgetrokken op 60 meter afstand van de Singelgracht, die zal worden overbrugd.[2] Er werd 34.500 gulden voor de brug vrijgemaakt, in januari 1878 werd vermeld, dat men nog druk doende was met "den nieuwen uitgang der stad voor de Spiegelgracht tegenover het in aanbouw zijnde Rijksmuseum". Het ontwerp kwam van de Dienst der Publieke Werken. In hoeverre de stadsarchitect Bastiaan de Greef en zijn assistent Willem Springer bij dat ontwerp betrokken waren is niet duidelijk, de tekening vermeldt geen handtekening (de projecten werden als door een gehele afdeling opgeleverd). Kenmerkend voor de brug zijn de hardstenen halfronde brugpijlers, ijzeren balusters en balustrades. Voorts heeft de brug net als de Blauwbrug boogvormige ijzeren spanten. Die ijzeren spanten werden tijdens de bouw als mooie versieringen beschouwd, maar daarna wisselde het inzicht over dergelijke versieringen.[3] Bij een aantal bruggen in de stad verdwenen ze, of de brug werd in haar totaal vervangen door een historiserende welfbrug. Dat bleef deze brug bespaard. De brug werd wel diverse malen gerenoveerd (1913: bovenbouw en 1990: liggers en betondek).

Van 1913 tot 1977 lagen er tramsporen op de brug die aanvankelijk werden bereden door tramlijn 15 en vanaf 1922 door tramlijn 6, tot de opheffing in 1942. Daarna was deze route alleen in gebruik voor omleidingen. In 1980 kwam de brug terecht in het strijdtoneel behorende bij de ontruiming van krakersbolwerk grote Wetering, de brug stond vol met politieauto’s en busjes van de Mobiele Eenheid. In 2013 waren er plannen om op de brug (voor auto’s) eenrichtingsverkeer in te stellen; uitvoer werd uitgesteld omdat dat een nieuwe verkeersstroom op gang zou brengen richting de Vijzelgracht, die in die tijd al een chaos was in verband met de aanleg van de Noord-Zuidlijn, waarvan de opleveringsdatum maar steeds verder opschoof.

Zie de categorie Brug 82, Museumbrug (Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.