Metro van Rijsel

De metro van Rijsel (Frans: Métro de Lille) in de Noord-Franse stad Rijsel werd geopend in 1983.

Metro van Rijsel
Basisgegevens
LocatieLille Métropole, Frankrijk
VervoerssysteemVéhicule Automatique Léger (bandenmetro)
Startdatum1983
Lengte trajecten45,2 km
Aantal lijnen2
Aantal stations60
Aantal passagiers95,8 miljoen per jaar (2009)
EigenaarEuropese metropool van Rijsel
Uitvoerder(s)Transpole
Operationele gegevens
Gem. snelheid34 km/h
Netwerkkaart
Portaal    Openbaar vervoer

De besturing van de metrovoertuigen vindt volledig automatisch plaats, zonder bestuurders, via het Franse VAL-system (Véhicule Automatique Léger = licht automatisch voertuig). De treinen zijn slechts 2,2 meter breed en 26 meter lang, en bestaan uit twee gekoppelde rijtuigen. De treinen rijden op luchtbanden en gebruiken alleen bij calamiteiten en op het remiseterrein stalen hulpwielen. Er zijn 60 metrostations, die reiken tot aan de Belgische grens. Elk station heeft perrons van 52 meter lang en er kunnen dus twee metrostellen aan elkaar gekoppeld worden bij drukte. Bij alle perrons is de toegang tot de sporen afgesloten door schuifdeuren die enkel geopend zijn wanneer er zich een metrostel in het station bevindt. Elk treinstel heeft een capaciteit van 156 personen.

De bouw van de eerste lijn startte in 1978. Het eerste deel van het metronet werd officieel geopend op 25 april 1983 tussen de stations 4 Cantons en République. Op 2 mei 1984 werd lijn 1 in zijn totaal opgeleverd (13,5 km lang). Lijn 2 werd geopend op 3 april 1989. De lijn is 32 km lang en heeft 43 stations.

De voertuigen van de metro van Rijsel zijn van het VAL-systeem. Transpole, het vervoerbedrijf van Rijsel, heeft 83 metrovoertuigen type Val 206 en 60 van het type Val 208. De treinen hebben een maximumsnelheid van 80 km/h.

De metro rijdt van 5 uur 's morgens tot middernacht. Overdag rijdt er elke 1,5 tot 4 minuten een trein, in de spits elke minuut.

Portaal Openbaar vervoer
Zie de categorie Lille Metro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.