Majorca

Majorca (Catalaans, Spaans en internationaal meestgebruikte spelwijze: Mallorca) is het grootste eiland van de Gymnesiae en de Balearen, een eilandengroep in de Middellandse Zee behorende tot Spanje. De oppervlakte bedraagt 3640 km² en er wonen circa 858.000 mensen. Majorca is tevens een bestuurlijke eenheid binnen de Balearen met een eigen volksvertegenwoordiging, de Eilandraad (Consell Insular). De hoofdstad is Palma de Mallorca, dat tevens de hoofdstad van de Balearen is. De officiële talen zijn het Catalaans en het Spaans; de lokale Catalaanse spreektaal heet het Mallorquín. De naam Majorca komt van de Griekse kolonisten die op het eiland de gezegende tempel voor Heracles Maliorcas oprichtten.

Majorca
Eiland van Spanje
Locatie
LandSpanje
EilandengroepBalearen
LocatieMiddellandse Zee
Coördinaten39°37'0"NB, 2°59'0"OL
Algemeen
Oppervlakte3640 km²
Inwoners858.312
HoofdplaatsPalma de Mallorca
Omtrek559.7 km
Lengte100 km
Breedte70 km
Hoogste puntPuig Major (1445 m)
Foto's
Satellietfoto Majorca

Geschiedenis

Het eiland werd in 123 voor Chr. door de Romeinen veroverd, die er de stad Palma stichtten. Na hen verschenen achtereenvolgens de Vandalen (450 na Chr.), de Byzantijnen (534) en de Moren (902). In 1229 ondernam Jacobus I van Aragón (Spaans: Jaime I, Catalaans: Jaume I) met Aragonese troepen een invasie en veroverde in december Palma. De moslims bleven echter tot 1231 militair weerstand bieden in het gebergte. Van 1276 tot 1344 was het eiland een zelfstandig koninkrijk. In deze tijd waren afwisselend Palma de Mallorca en Perpignan de hoofdstad van het koninkrijk. Daarna werd het eeuwenlang een provincie van Aragón. Autonomie kreeg het (met de andere Balearen) pas in 1983.

In juli 2009 heeft de ETA op Majorca in de plaats Palma Nova een bomaanslag gepleegd, waarbij twee agenten van de Guardia Civil in hun dienstwagen om het leven kwamen. De aanslag was de eerste ETA-aanslag ooit op de Balearen. In het verleden was wel reeds een poging van de ETA om de Spaanse koning Juan Carlos, die op Majorca een zomerverblijf heeft, te vermoorden, verijdeld.

Sport

Tennis & voetbal

De bekende toptennissers Rafael Nadal en Carlos Moyà, en MotoGP coureur Jorge Lorenzo zijn op Majorca geboren. Op het eiland wordt in Calvià het WTA-toernooi van Majorca georganiseerd. Verder is de hoofdstad Palma de Mallorca de thuishaven van twee voetbalclubs: Real Mallorca en Club Deportivo Atlético Baleares.

Wielrennen

Een ander sportevenement dat jaarlijks wordt gehouden op Majorca is de Challenge Mallorca (ook bekend als de Volta Ciclista a Mallorca). Deze wielerronde bestaat uit vijf losstaande wedstrijden, Trofeo's. De Challenge Mallorca bestaat sinds 1992 en werd al gewonnen door grote namen als Laurent Jalabert, Alex Zülle en Alejandro Valverde.

Golf

Er zijn veel golfbanen op Majorca. De beroemdste zijn de Arabella Golf Mallorca (54 holes) in Palma, de Pula Golf in Son Servera, waar de Mallorca Classic van 2004-2007 werd gespeeld en de Santa Ponsa Golf (45 holes) in Santa Ponsa, waar onder meer 7x het Open de Baleares werd gespeeld.

Toerisme

Een drukbezocht strand op Majorca

Majorca is een zeer populaire toeristenbestemming, die vooral door Duitsers en Britten wordt bezocht. De bekendste en meest bezochte badplaatsen liggen in het zuiden. Het middelpunt van de reeks badplaatsen is het strand Playa de Mallorca, dat grenst aan de stad Palma de Mallorca. Palma Nova, en Santa Ponça liggen ten westen van de hoofdstad, El Arenal, Playa de Palma en Ca'n Pastilla liggen ten oosten van de hoofdstad. In het noorden ligt Alcúdia, ook een geliefde vakantiebestemming vooral voor ouders met jonge kinderen. Het eiland wordt niet alleen in de zomer veelvuldig bezocht maar is ook geliefd bij mensen die graag overwinteren.

Het eiland is bereikbaar via de Luchthaven Palma de Mallorca of per veerboot vanuit Barcelona, Valencia of Dénia.

Hoogtepunten van Majorca zijn Cap Formentor, Valldemossa (o.a. het Kartuizerklooster) en Sóller, en natuurlijk de druipsteengrotten, de grootste van deze grotten vindt men bij Porto Christo, de grotten van Ham en Drach.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.