Lycië

Lycië is een gebied langs de zuidkust van Turkije. Het is grotendeels gelegen op het schiereiland Teke, tussen de Golf van Fethiye en de Golf van Antalya. In de Oudheid werd de regio bewoond door een eigen cultuurvolk, de Lyciërs. Onder de naam Lycia werd het een provincie van het Romeinse Rijk. Twee Lycische steden, namelijk Xanthos en Letoon zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De meest speciale voorwerpen uit deze steden zijn te vinden in het British Museum in Londen

Ligging van Lycië
Lycische rotsgraven bij Kaunos (nabij Dalyan)

Geografie

Lycië is een bergachtig en dicht bebost gebied aan de zuidwestelijke kust van Turkije. Het grenst aan de historische gebieden Carië in het westen en noordwesten, Pisidië in het noordoosten en Pamphylië in het oosten. De Lycian Way, een langeafstandswandelweg, volgt de kustlijn van het gebied.

Taal

De taal die het dichtst het Lycisch benadert was het Luvisch of Luwisch, dat in Anatolië werd gesproken in het 2e en 1e millennium v.Chr. Het Luwisch zou er mogelijk de directe vooroudertaal van zijn.

Geschiedenis

De belangrijkste steden van historische Lycië waren Xanthos, Letoon, Limyra, Patara, Myra, Olympos/Chimaera en Phaselis. Een bekende Lyciër was bisschop Nicolaas van Myra, van wiens verhaal een groot gedeelte van de legende van Sinterklaas voortkomt.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.