Kryvy Rih

Kryvy Rih (Oekraïens: Кривий Ріг, [krɪˈβ̞ɪj ˈriɣ]; Russisch: Кривой Рог, [krʲɪˈvoj ˈrok], Krivoj Rog) is een stad in Oekraïne. De stad behoort tot de oblast Dnjepropetrovsk en ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Inhoelets en de Saksahan, 350 kilometer ten zuidoosten van Kiev en 130 kilometer ten zuidwesten van Dnipro. Kryvy Rih bevindt zich in het naar de stad vernoemde industriegebied Kryvbas waar ijzererts en uranium worden gewonnen, en is een industrieel centrum van nationale betekenis.

Kryvy Rih
Кривий Ріг
Stad in Oekraïne

Situering
Oblastoblast Dnjepropetrovsk
Coördinaten47° 55 NB, 33° 21 OL
Algemeen
Oppervlakte430 km²
Inwoners (2001[1])668.980
(1618 inw./km²)
Hoogte50-100 m
Politiek
BurgemeesterJoeri Ljoebonenko
Overig
Postcode50000-50479
Netnummer(0)564
Aantal rayons7
Websitekryvyirih.dp.ua
Foto's
Portaal    Oost-Europa

Geschiedenis

Kryvy Rih werd in de 17e eeuw door kozakken uit Zaporizja gesticht als poststation. De naam van de stad betekent letterlijk "gebogen hoorn" en houdt volgens de overlevering verband met de vorm van een meer waaraan de stad ontstond. Kryvy Rih werd voor het eerst vermeld in een register van poststations uit 1775. In de jaren 1880 nam de groei van de stad een hoge vlucht door de ontwikkeling van de mijnbouw in de regio.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kryvy Rih van 1941 tot 1944 bezet door de Wehrmacht. De stad liep bij gevechten grote schade op en moest na de oorlog grotendeels herbouwd worden. Kryvy Rih ontwikkelde zich in de Sovjettijd tot een belangrijk transportknooppunt en industrieel centrum.

Vervoer

Het stedelijk openbaar vervoer wordt uitgevoerd door trams (sinds 1935), stadsbussen, trolleybussen en een 18 kilometer lange lightraillijn, die "sneltram" of "metrotram" wordt genoemd. De sneltram van Kryvy Rih is gebouwd op metrostandaard en heeft een volledig kruisingsvrije en deels ondergrondse baan.

Geboren in Kryvy Rih

Zie de categorie Kryvyi Rih van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.