Killer's Kiss

Killer's Kiss is een Amerikaanse film noir uit 1955 van de Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick, die zich ook bemoeide met het scenario, de productie, het camerawerk en de montage. Het was Kubricks tweede avondvullende speelfilm na Fear and Desire uit 1953. Hij won met deze film de hoofdprijs op het filmfestival van Locarno.

Killer's Kiss
RegieStanley Kubrick
ProducentStanley Kubrick
Morris Bousel
ScenarioStanley Kubrick
Howard Sackler
HoofdrollenFrank Silvera
Irene Kane
Jamie Smith
MuziekGerald Fried
MontageStanley Kubrick
CinematografieStanley Kubrick
DistributieUnited Artists
Première28 september 1955
GenreFilm noir
Speelduur67 minuten
TaalEngels
Land Verenigde Staten
Budget$ 75.000,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal    Film
Film noir

Verhaal

Voor de 29-jarige professionele bokser Davey Gordon nadert het einde van zijn sportcarrière. Hij bereidt zich voor op een gevecht tegen Kid Rodriguez. Hij laat als hij zijn huis verlaat zijn oog vallen op danseres Gloria Price, die wordt opgehaald door haar baas Vincent Rapallo. Gordon hoort haar 's avonds thuis schreeuwen omdat Rapallo haar probeert aan te randen. Hij haast zich naar haar toe, maar Rapallo is al verdwenen. Hij blijft om haar te beschermen, maar Rapallo is een maffiabaas die geen nee accepteert en in Gordon niet meer ziet dan een hindernis die hij uit de weg moet ruimen om zijn zin te krijgen.

Rolverdeling

  • Frank Silvera: Vincent Rapallo
  • Irene Kane: Gloria Price
  • Jamie Smith: Davy Gordon
  • Mike Dana: Gangster
  • Jerry Jarret: Albert

Achtergrond

Kubrick nam de gehele film op in de buurt van zijn eigen huis, op echt bestaande locaties in de New Yorkse wijk The Bronx. Hij financierde de productie deels van zijn eigen geld dat hij verdiende aan Fear and Desire, en deels met behulp van vrienden en familie, in totaal voor $75.000.[1]

Trivia

  • Kubrick introduceert in Killer's Kis een stijlfiguur die later werd nagedaan in verscheidene andere films. In één van de laatste scenes zien we Rapallo die Gorden aan het achtervolgen is en probeert hem te vermoorden. Ze komen uit in een ruimte die is volgestopt met etalagepoppen. Rapallo pakt daar een bijl op waarmee hij Gordon probeert te vermoorden. Een soortgelijke scene is later opnieuw te zien in onder meer The Shining, de poppen tegen een zwarte achtergrond zien we terug in A Clockwork Orange.
  • De scene met de etalagepoppen duurde twee weken om te filmen en er werd voor een bedrag van $15.000 aan etalagepoppen stukgemaakt.[1]

Referenties

  1. (en) Alison Castle (ed.), The Stanley Kubrick Archives. Taschen, p. 71. ISBN 978-3-8365-5582-1.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.