Het Goed

Het Goed is een Nederlandse kringloopwinkelketen. Met circa 25 winkels is het na Dorcas (30 winkels) de grootste kringloopketen in Nederland.

Het Goed
De ingang van Het Goed in Deventer (2018)
Oprichting1992
Oprichter(s)Bob Crébas
Carla Wobma
Hoofdkantoor Emmeloord
Werknemers1193
Omzet 14,04 miljoen (2012)[1]
Websitehetgoed.nl
Portaal    Economie

Geschiedenis

De eerste vestiging van Het Goed, op dat moment nog onder de naam Goedzooi, werd in 1982 geopend in Emmeloord. Bob Crébas en zijn vrouw Carla Wobma waren twee van de medeoprichters. In 1992 werd besloten uit te breiden. De eerste vestiging die de naam Het Goed droeg opende in dat jaar in Deventer haar deuren.[2] In de loop der jaren werd in verschillende plaatsen begon met een nieuwe kringloop, soms werd een bestaande kringloop overgenomen en omgedoopt in Het Goed. Rond 1997 verkocht Crébas Het Goed aan de toenmalige directie, hoewel hij samen met zijn vrouw mede-eigenaar bleef van de vestiging in Emmeloord.[2]

Crébas kocht in 1999 samen met een paar compagnons voor zeshonderdduizend gulden de domeinnaam Marktplaats.nl. Het doel was om de fysieke kringloopwinkels meer met de onlinehandel te integreren. Dat doel slaagde niet, maar de site liep wel erg goed. In 2004 werd deze voor 224.5 miljoen euro verkocht aan eBay. Crébas hield 78.5 miljoen euro over aan de verkoop.

Begin 2020 bestaat de keten uit 25 kringloopwarenhuizen. In 2018 waren er in totaal 121 medewerkers.[3] 292 personen waren er in vaste loondienst en bij 529 medewerkers was er sprake van een WSW/participatiebaan. Het Goed is een commerciële organisatie (in tegenstelling tot veel andere kringlopen waar de winst naar een goed doel gaat) en aangesloten bij de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Een aantal winkels van Het Goed is een samenwerkingsverband tussen een WSW-instelling en Het Goed.

Vestigingen

Hieronder staat het overzicht van alle plaatsen waar Het Goed een vestiging heeft (gehad). Indien bekend staat tussen haakjes de datum van opening en en eventueel sluiting.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.