Hellebos

Het Hellebos is een hoefijzervormig bos gelegen tussen Kampenhout en Perk. Het ligt op het grondgebied van de deelgemeenten Kampenhout-Berg en Kampenhout-centrum (gemeente Kampenhout). Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Valleigebied tussen Melsbroek, Kampenhout, Kortenberg en Veltem (BE2400010).

Hellebos onderdeel van Valleigebied tussen Melsbroek, Kampenhout, Kortenberg en Veltem
Natura 2000-gebied
Situering
LocatieVlaams-Brabant
Informatie
Geldende richtlijn(en)Habitatrichtlijn
BeheerNatuurpunt
Site code (Europees)BE2400010

Toponymie

De naam Hellebos komt waarschijnlijk van Lelleveld (Lelle = klein). Dit ligt aan de holle akkerzijde van het bos.

Ruimtelijke structuur

Het Hellebos maakt deel uit van een fossiele oost-west georiënteerde rivierbedding, mogelijk van de Dijle/Demer, die via het Silsombos (watert nu af via de Weesbeek en Molenbeek), het Torfbroek (Weesbeek) en de vallei van de Trawool (Floordambos, Peutiebos, Vilvoorde-Broek) naar de Zenne bij het huidige Vilvoorde stroomde.[1] Het Hellebos vormt vandaag, tezamen met het nabijgelegen Torfbroek in Berg, een deel van De Groene Vallei, een complex van natuurgebieden in het gebied tussen Brussel, Mechelen en Leuven.

Het Hellebos wordt vandaag gedraineerd naar het noorden door de Barebeek via Elewijt, Hofstade en Plankendael naar de Dijle.

Ten zuiden van het Hellebos werd het aansluitende Duistboscomplex aan het einde van de jaren 60 verkaveld tot woonwijken (woonpark op het gewestplan).

Ecologie

Het bos bestaat uit zowel natte als drogere percelen. Een deel van het bos is verschillende eeuwen oud en er zijn vele oude eiken en beuken waardoor het geliefd is door spechten. Naast 4 spechtensoorten komen er o.a. ook boomkruipers, boomklevers en buizerden voor. Vaak voorkomende zoogdieren zijn de vossen, reeën en marters. Verder komt de hazelworm vrij algemeen voor en ook de ringslang is er al waargenomen.

Bezoeken

Het bos is toegankelijk voor wandelaars. Er is parkeergelegenheid aan de rand van de Hellebosstraat. Er is wel geen bewegwijzering.

Bronnen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.