Perk (België)

Perk is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Steenokkerzeel met 2748 inwoners. Tot de deelgemeente Perk behoren de wijk 't Dickt en de gehuchten Huinhoven in het westen en Boekt in het noorden. Naast Boekt bevindt zich het Snijsselbos (ook wel Moorbos genoemd).

Perk
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Vlaams-Brabant
GemeenteSteenokkerzeel
Coördinaten50° 56 NB, 4° 30 OL
Algemeen
Oppervlakte7,9 km²
Inwoners (2019)2748[1]
Overig
Postcode1820
Detailkaart

Portaal    België
Plaatsnaambord van Perk

Geschiedenis

Onder het ancien régime was Perk een baronie in de meierij van Kampenhout (in het kwartier van Brussel in het hertogdom Brabant). Na de Franse invasie werd Perk als gemeente bij het kanton Zemst van het Dijledepartement ingedeeld.[2]

Bezienswaardigheden

  • De Sint-Niklaaskerk, met stucwerk van J.C. Hansche en een barokorgel uit 1716 van Carolus Dillens.
  • De pastorie en zijn omgeving
  • Het voormalig gemeentehuis, dat in 1927 werd ingericht in de voormalige banbrouwerij "De Kamme". Het gebouw dateert uit 1652.
  • De hoeve "Drie Torens", met de restanten van een kasteelsite. Reeds in 1592 was van "Drye Torrens" sprake. Het hof werd in 1663 aangekocht door David Teniers de Jonge. Van de site zijn nog een boerenhuis en schuur, een deel van de omheiningsmuur, de hekpeilers en sporen van de ringgracht bewaard.
  • Het Kasteel de Ribaucourt, waarvan reeds in de 12e eeuw melding werd gemaakt. Het werd de volgende eeuwen meermaals verbouwd. Het huidig kasteel kreeg vooral in de 17e, 18e en 19e eeuwen zijn vorm. Ten westen van het kasteel ligt de kasteelhoeve "Hof te Veaux", dat oorspronkelijk dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw.
  • De rentmeesterswoning, een dubbelhuis dat teruggaat tot 1657, maar de volgende eeuwen verscheidene malen werd aangepast.
  • Een aantal boerenhuisjes dateren van oorsprong uit de 17de eeuw, en zijn als monument beschermd.

Mobiliteit

Wegennet

Perk ligt aan de N227 tussen Elewijt en Steenokkerzeel. Net ten westen loopt de snelweg A1/E19, die echter geen afrit heeft ter hoogte van Perk.

Bekende inwoners

Geboren

Galerij

Zie ook

Zie de categorie Perk, Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.