Gevlebrug

De Gevlebrug (brug 2430) is een in 2019 op te leveren kunstwerk in Amsterdam.

Gevlebrug
Gevleburg met heftorens (30 januari 2020)
Algemene gegevens
LocatieAmsterdam-West
Overspantgracht
Brugnummer2430
Bouw
Bouwperiode1: 1930
2: 2019
Architectuur
Typehefbrug
Architect(en)Piet Kramer, Dienst der Publieke Werken
Materiaalgietijzer
Portaal    Verkeer & Vervoer

Geschiedenis

De brug moet toegang geven tot de wijk Houthavens, die in de jaren tien en twintig wordt volgebouwd. De Gevlebrug maakt onderdeel uit van vijftien bruggen die in de wijk nodig zijn om het verkeer van het ene eiland naar het andere te krijgen. De Gevlebrug en Helsingforsbrug verzorgen daarbij de verbinding met de omliggende verkeerswegen.

Alle bruggen behalve de Gevlebrug zijn ontworpen door Verburg Hoogendijk Architecten, Parkland Landschapsarchitecten en Paul de Kort. Zij lieten zich inspireren door de bruggenarchitect van Amsterdam Piet Kramer. Zijn bruggen volgen qua ontwerp veelal de Amsterdamse School, een bouwstijl die alhoewel gemoderniseerd wordt teruggevonden in de bebouwing van het Memeleiland, maar ook in de Spaarndammerbuurt, gelegen net ten zuiden van de nieuwe woonwijk. De Gevlebrug is een gerecyclede brug van Piet Kramer zelf. Kramer ontwierp samen met Cornelis Biemond deze brug 276 in 1930 voor over de Oostertoegang nabij het Centraal Station Amsterdam. De in later tijden spierwitte hefbrug deed daar dienst tot 2001; ze kon de trams naar IJburg niet dragen en moest daarom vervangen worden. Ze werd opgeslagen omdat ze wellicht later hergebruikt kon worden. Toen de inrichting van de Houthavens op papier vorderde, werd ervoor gekozen de brug aldaar te plaatsen. Vervolgens door de ontwerpers van de andere bruggen gekozen als voorbeeld voor de Helsingforsburg en Windaubrug. Zij kregen het uiterlijk van een hefbrug, maar zijn vaste bruggen. In het voorjaar van 2019 werd de brug in de Mercuriushaven ontdaan van alle overbodige zaken en vervolgens naar Amsterdam-Noord getransporteerd om gerenoveerd te worden. Tegelijkertijd werden de stenen onderdelen van de landhoofden naar oorspronkelijke plaats ingedeeld, zodat bij het opbouwen van de Gevlebrug landhoofden en brug op elkaar aansluiten. Ook het door Kramer ontworpen brugwachtershuisje zal teruggeplaatst worden, ze zal dan dienen als toegang tot de ondergronds parkeergarage. In november werd het brugdek gelegd; in december 2019 gevolgd door de heftorens; ook de jaarstenen waren toen bij de brug te vinden.Het oude mechanisme van de brug wordt niet hergebruikt.De brug krijgt een veel moderner mechanisme. Het is nog niet bekend of de brug lokaal of op afstand (van af het hoofdkantoor van Waternet ) bediend zal worden.

                                                                                                     De brugnaam verwijst naar de Zweedse Oostzeehaven Gävle, die belangrijk was voor de houthandel met Amsterdam. Ze werd tevens indirect vernoemd naar de Gevleweg, die ooit werd aangelegd in de Houthavens, maar bij de herinrichting onder het zand verdween.     

Een broertje van deze oude brug, de Omvalbrug is te vinden in Amsterdam-Oost.

Afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.