Estado Novo (Portugal)

De Estado Novo ("Nieuwe Staat"), of de Tweede Republiek, was het corporatistische autoritaire regime geïnstalleerd in Portugal in 1933. Het werd gesticht na de Revolutie van de 28ste mei van het leger tegen de democratische, maar instabiele Eerste Republiek. De Estado Novo was hevig geïnspireerd door conservatieve en autoritaire ideologieën en werd ontworpen door António de Oliveira Salazar, heerser van Portugal van 1932 totdat hij ziek werd in 1968.

República Portuguesa
  1933  1974  
(Details) (Details)
Kaart
Algemene gegevens
HoofdstadLissabon
TalenPortugees
Religie(s)Rooms-katholicisme
VolksliedA Portuguesa

De Estado Novo was vóór de Rooms-Katholieke Kerk, maar tegen het communisme, socialisme, liberalisme en anti-kolonialisme. Het regime was een voorstander van het behoud van de Portugese koloniën als een rijk dat zich uitstrekte over meerdere continenten. Tijdens de Estado Novo had Portugal een groot, eeuwenoud rijk met een totale oppervlakte van 2.168.071 km². Na de Tweede Wereldoorlog en de Europese dekolonisatie werd het regime fel bekritiseerd door de internationale gemeenschap, omdat de Estado Novo en zijn geheime politie elementaire burgerlijke vrijheden en politieke vrijheden onderdrukten om aan de macht te blijven en om te voorkomen dat communistische invloeden hun felbegeerde rijk (verder) zou doen uiteenvallen.

Het land trad toe tot de Verenigde Naties in 1955, en was een stichtend lid van de NAVO (1949), OESO (1961) en EVA (1960). In 1968 werd Marcello Caetano benoemd tot premier. Op 25 april 1974 wierp de Anjerrevolutie in Lissabon, een militaire staatsgreep georganiseerd door linkse Portugese militaire officieren - de Beweging van de Strijdkrachten (MFA) - het regime van de Estado Novo omver. De Estado Novo vormt samen met de Ditadura Nacional de historische periode van de Tweede Portugese Republiek.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.