Duin- en Polderpad

Het Duin- en Polderpad (LAW 5-3) is een lange-afstand-wandelpad met een lengte van 131 kilometer van Haarlem naar Den Oever, met een zijtak naar Den Helder (van Haarlem naar Den Helder 111 kilometer). In totaal is er 151 kilometer beschreven. De route is samen met het Visserspad opgegaan in het Hollands Kustpad. Het is onderdeel van het Kustpad en van de Europese wandelroute E9 (Biarritz - Gdańsk). De route is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven.

Duin- en Polderpad
PadLAW 5-3
UitgaveWandelnet
Kenmerken
VanHaarlem
NaarDen Oever
Lengte151 km
VerbindingenFriese Kustpad, Texelpad, Trekvogelpad en het Visserspad
BijzonderhedenOpgegaan in het Hollands Kustpad. Vormt samen met het Visserspad, het Deltapad, het Friese Kustpad en het Wad- en Wierdenpad het Kustpad.

De route begint bij het station van Haarlem en loopt door het Nationaal Park Kennemerduinen. Honden zijn hier niet toegelaten, maar voor honden en hun eigenaren is een alternatieve route beschreven.

Via de Velserpont over het Noordzeekanaal gaat de route via Velsen-Noord, Wijk aan Zee, het Noordhollands Duinreservaat (een toegangsbewijs vereist), Egmond aan Zee, Bergen aan Zee en het Schoorlse duingebied naar Groet. Van Groet gaat de route door een polderlandschap naar Petten, en door de Pettenerduinen en langs het natuurreservaat het Zwanenwater.

Achter Callantsoog splitst de route zich. De hoofdroute gaat via Oudesluis, Kleine Sluis en de Anna Paulownapolder naar Hippolytushoef, om in Den Oever te eindigen. De andere route gaat in noordelijke richting naar Den Helder en eindigt daar bij het station. Bij het Kustpad zijn de hoofdroute en de alternatieve route omgedraaid.

Bij Haarlem sluit het pad aan op het Visserspad naar Hoek van Holland; na Den Oever kan de Afsluitdijk worden gevolgd en kan vanaf het oostelijke einde daarvan het Friese Kustpad worden gevolgd.

Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit stations te Haarlem, Anna Paulowna (bij Kleine Sluis) en Den Helder, en busverbindingen in de meeste overige plaatsen. Kampeerterreinen langs de route zijn relatief schaars.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.